Main content

Vraag

Goedendag,

Ik heb al verschillende antidepressiva geprobeerd. Doordat deze soorten geen merkbaar effect hadden, heb ik steeds gewisseld. Ik ben nu weer aan een nieuw middel begonnen, mirtazapine, en krijg natuurlijk steeds weer de vraag of ik al iets merk.

Doordat ik al zoveel soorten geprobeerd heb, ben ik mijn ‘kompas’ een beetje kwijt wanneer iets wel en niet werkt.

Kunt u mij wat ‘kapstokken’ geven waaraan ik over het algemeen kan merken of het antidepressivum effect heeft?

Vriendelijke groet,

M.

Antwoord

Beste M.,

Dank voor je vraag.

Als je wil weten of het werkt raad ik je aan jezelf (dagelijks of wekelijks) te monitoren met een van onze instrumenten, zoals bijvoorbeeld de PsyMate of een vragenlijst zoals onze depressievragenlijst.

Als je dit een week of 4-8 doet weet je of iets werkt....

Hope this helps!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Meer informatie over herstel:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 20 januari 2022
  • Deel deze pagina: