Main content

Herstellen van psychose gaat met vallen en opstaan, de ene dag gaat beter dan de andere maar vaak weet je niet precies waarom. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je activiteiten en je symptomen elkaar beïnvloeden, positief en negatief.

Emoties als angst en somberheid kunnen achterdocht erger maken, en stressvolle sociale contacten kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op stemmen horen. Prettige ervaringen kunnen positieve gevoelens versterken.

Voor jezelf is het vaak moeilijk te ontwarren hoe je uit een negatieve spiraal kunt komen. Wat kan helpen is bijhouden wat voor activiteiten je doet, en hoe je je daarbij voelt.
Als je dat consequent doet, krijg je inzicht in welke acties je op de lange termijn zullen helpen om je blijvend goed te voelen. Ook kun je zo te weten komen of je nieuwe medicijnen helpen en of je wel of niet meer last van bijwerkingen hebt.

Alleen…hoe houd je activiteiten en je stemming weken lang een paar keer per dag bij? Om je te helpen hebben we een gratis app voor je gemaakt: PsyMate.

Bekijk de animatie over de PsyMate app

De PsyMate app

PsyMate is gratis te downloaden uit de Google Playstore en uit de App Store van Apple en werd ontwikkeld door Hoogleraren Jim van Os en Philippe Delespaul van UMC Utrecht en UMC Maastricht. PsyMate stuurt je een aantal keer per dag op willekeurige momenten een bericht. Het vraagt hoe je je voelt, waar je aan denkt, wat je doet, met wie je bent en waar je bent. Je vult het in één a twee minuten in.

PsyMate slaat je gegevens beveiligd op en verwerkt ze in grafieken. Deze grafieken kun je zelf online bekijken, eventueel ook samen met je behandelaar. Na een tijdje krijg je steeds meer inzicht in hoe je gemoedstoestand reageert op de dingen die je doet, zodat je meer kunt gaan doen van wat goed werkt. Dat inzicht is de eerste stap naar jouw persoonlijke herstel.

Download de PsyMate handleiding

Benieuwd naar de PsyMate? Download de handleiding en ga aan de slag.


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek ‘De DSM-5 Voorbij‘ uit, in 2016 het boek ‘Goede GGZ!‘ (samen met Philippe Delespaul e.a.) en in 2021 het boek ‘We Zijn God Niet‘ (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedIn, Facebook, Twitter en YouTube!

Meer informatie over herstel:

  • Deel deze pagina: