Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.  

Mijn partner loopt vast, wat zijn de mogelijkheden?

Vraag

Mijn vriend loopt volledig vast en is al 10 jaar op zoek naar houvast. GGZ en andere hulp zijn voor hem geen optie meer en ik kan hem ook niet meer helpen. Ik hou heel veel van hem, maar dit gaat ten koste van ons. Hem in de steek laten kan en wil ik niet. Hem zo (ongelukkig) te zien kan ik echter ook niet. Wat zijn de mogelijkheden?

 

Antwoord

Dit is geen eenvoudige situatie waar je mee te maken hebt. Je schrijft dat je vriend volledig vast loopt en dat GGZ en andere hulp geen optie meer zijn. Komt dat door minder goede ervaringen die hij daar heeft gehad? Of zijn er ook nog andere redenen?

Dan schrijf je ook ‘hem in de steek laten wil ik niet.’ Waar denk je aan, als je het hebt over ‘in de steek laten?’. Betekent dat voor jou dat je overweegt bij hem weg te gaan, ook omdat je het niet meer aan kan hem zo ongelukkig te zien?
‘In de steek laten’ hoeft niet per se te betekenen dat je bij hem weggaat. Je kunt ook proberen meer afstand te nemen van zijn problematiek, proberen dat zijn ziekte en de daarmee samenhangende problematiek niet de baas wordt in jouw leven. Je kunt niet alles voor hem oplossen. Je vriend heeft ook de verantwoordelijkheid voor zijn eigen leven en de keuzes die hij daarin maakt.

Je schrijft niet welke diagnose hij heeft. Ben je ervan op de hoogte dat er patiënten- en familieorganisaties zijn voor mensen met psychiatrische problematiek en hun naasten? Ik raad je aan deze site eens te bezoeken: https://wijzijnmind.nl/ Daar vind je veel informatie en ook een overzicht van deze organisaties. Lotgenotencontact zou voor jullie beiden een goede ondersteuning zijn.
Daarnaast kun je eens gaan kijken op de site www.naasteninkracht.nl , een site speciaal voor familie/naasten/direct betrokkenen van mensen met psychiatrische problematiek. Daar vind je ervaringsverhalen, tips, informatie, adviezen. Ten slotte kun je ook bellen met de telefonische adviesdienst van Ypsilon 088-000 21 20 voor een luisterend oor.

Ik wens je veel sterkte en wijsheid.

Met vriendelijke groet,
Ypsilon

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 51
Beantwoord door: Ypsilon op 9 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook