Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Mijn wens om antipsychotica af te bouwen wordt genegeerd

Vraag

Op mijn aandringen heb ik een gesprek gehad met mijn psychiater over het afbouwen van risperidon. Zij wil er niet aan, omdat het me beschermt tegen verdere psychoses, die dan schade veroorzaken.

Ik lees steeds vaker dat het beter is om antipsychotica niet te lang te gebruiken. Ik zou graag met taperingstrips willen afbouwen om het risico op terugval te beperken. Een eerdere poging tot afbouwen met grotere stappen is destijds mislukt, maar dat is al weer enige jaren geleden. Naar mijn mening kan ik nu zonder.

Mijn vraag is of je me kunt verwijzen naar wetenschappelijke informatie, die onderschrijft dat langdurig gebruik van antipsychotica niet de voorkeur heeft? Dan kan ik misschien mijn psychiater overtuigen.

Alvast bedankt.

Antwoord

Helaas is er geen keihard wetenschappelijk bewijs van dat het altijd slecht is bij iedereen op de lange termijn. Het ligt subtieler dan dat.

Maar waarom laat je haar deze referentie niet zien, en vraag haar wat ze er van denkt.

En waarom vraag je haar niet wat ze denkt van "the dignity of risk" en het principe van "shared decision making".

Is dat wat zij doet? Zou wel moeten, eigenlijk.

Hope this helps!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 57
Beantwoord door: Jim van Os op 8 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen

Lees ook