Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Wat is de minimale werkzame dosering olanzapine?

Vraag

Geachte mevrouw Van Staveren,

Tijdens de onderhandeling met mijn eigen psychiater destijds over de hoogte van mijn medicatie, noemde hij dat 10 mg olanzapine een dosering is die doorgaans aan kinderen wordt gegeven. Door die bewering heb ik altijd het idee gehad dat ik echt op het minimum zit qua medicatie die effectief is. Dus als u mensen oproept het gebruik te beperken, had ik altijd het idee al aan de goede kant van de lijn te zitten. Recentelijk hoorde ik echter van iemand die op 5 mg zit, en ben daardoor gaan twijfelen.

Ik stel u de vraag omdat mijn eigen psychiater niet het motto heeft dat minder beter is. Enige tijd geleden heb ik me zelfs laten overhalen iets meer te gaan slikken (12.5 mg).

Ik begrijp dat de dosering ook afhangt van de problematiek, maar wat beschouwt u in algemene zin als een lage dosering olanzapine?

Met vriendelijke groet,

T.

Antwoord

Hoi T.,

Dank voor je vraag. Helaas is het zo dat een minimale dosering voor ieder weer anders is. Je bent man, dat is weer een andere dosering dan voor een vrouw. Misschien heb je overgewicht, of werkt je lever heel snel, of heb je weinig receptoren in de hersenen. Er zijn heel veel dingen die kunnen verschillen!

Wat voor jou de laagste nog werkzame dosering is, is iets wat je proefondervindelijk samen met je behandelaar en een signaleringsplan moet uitvogelen. Het komt erop neer dat je heel, heel langzaam zakt met de dosering tot je klachten weer terugkomen. Dan ga je iets omhoog.

De kleinste tablet olanzapine is 2.5 mg, die je weer kunt delen in 2 x 1.25 mg. ‘Kinderdosering’ is een beetje onzin, want kinderen zouden helemaal geen olanzapine moeten gebruiken. Het is en blijft zwaar spul, ook in kleine doseringen.

Mocht je nog drugs gebruiken: het beste is om daarmee te stoppen. Bij veel mensen verdwijnen dan ook de psychotische episodes, waarna je kunt afbouwen. Just saying. Kijk maar of dat voor jou van toepassing is.

Hoop dat dit je verder helpt!

Vriendelijke groet,

Remke

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Remke van Staveren op 25 november 2022

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie
olanzapine

Lees ook