Main content

Vraag

Beste Dirk,

Mijn moeder van 80 jaar zit vanaf januari in een psychose. Zij slikt daarvoor olanzapine. Vanaf januari tot vorige week is de dosering dubbel verdubbeld.

De stemmen zijn nog aanwezig, wel in mindere mate.

Maar wat ik zie is een hoopje mens, valgevaarlijk en cognitief wat verminderd.

Ik weet dat we nu de dosering niet meer kunnen verhogen, dit wil ik ook niet, maar het lastige is dat de geriater geen vergelijkingsmateriaal op de plank heeft liggen. Het schijnt op deze leeftijd niet voor te komen.

Mijn moeder is getest, heeft een scan gehad en er is geen dementie uitgekomen. Soms denk ik, was het dat maar, is een heftige uitspraak, maar dan hadden we tenminste een duidelijke diagnose. Nu sta ik machteloos. Ik wil zo graag dat mijn moeder nog een fijn leven heeft zonder stemmen.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Vaak helpen neuroleptica - als olanzapine - niet 'tegen' stemmen. Olanzapine wordt bij geriatrische patiënten afgeraden. Vaker wordt haloperidol in lage doseringen voorgeschreven, soms cognitieverbeterende middelen.

Informatie over stemmen horen:

www.levenmetstemmen.nl
www.omgaanmetstemmenhoren.nl
www.intervoiceonline.org
www.stichtingweerklank.nl
www.dirkcorstens.com

Ik heb nogal wat mensen van boven de 80 die stemmen horen gezien, behandeling is vaak moeilijk. Belangrijk is kijken naar omgevingsfactoren: doofheid, donker en licht, oogproblemen, teveel of te weinig prikkels, angst in de nacht, eenzaamheid, en allerlei somatische oorzaken.

Dementie is bij mijn weten niet met een scan te verwerpen. Bij bepaalde soorten dementie komt stemmen horen vaker voor.


Logo biografie Dirk Corstens

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Meer informatie over stemmen:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Dirk Corstens op 6 augustus 2021
  • Deel deze pagina: