Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.  

Mijn moeder heeft Parkinson en wanen, hoe kan ik hiermee omgaan?

Vraag

Mijn moeder heeft al een aantal jaar de diagnose Parkinson. Sinds een aantal maanden heeft ze last van psychotische verschijnselen zoals wanen.

Ergens weet ze, als ze een goed moment heeft, dat de dingen die ze zegt niet helemaal kloppen. Doordat ze extreme dingen heeft gedaan die onveilig waren, komt er nu een psychiater bij haar thuis.

Ik begin het zeer moeilijk te vinden om ermee om te gaan. Ik woon zelf niet meer bij haar/mijn ouders thuis, maar een paar straten verderop met mij eigen jonge dochtertje. Mijn vader gaat eraan onderdoor en vraagt niet snel om hulp.

Haar complottheorieën zijn voornamelijk naar mij gericht. Ze denkt onder andere dat ik haar bespied en dat ik haar instellingen van haar laptop en mobiel verander. Ik ben zelf vrij rustig dus meestal vertel ik haar ook rustig dat ik geen verstand heb van ‘hacken’ of iets dergelijks en dat ik haar niet in de gaten houd.

Ze zegt ook vaak dat ik dit doe om haar terug te pakken. Hiermee bedoelt ze dat ik jaren terug op 16-jarige leeftijd uit huis ben geplaatst, grotendeels door mijn moeder. Ik heb ook een tijd het contact verbroken, sinds twee jaar zie ik haar weer.

Ik weet op dit moment niet echt hoe ik hiermee om moet gaan, want op dit moment voelt het alsof ik mijzelf tekortschiet en mijn jonge dochter hieraan blootstel, al probeer ik haar zoveel mogelijk hiervan af te schermen.

Antwoord

Beste A.,

Wat naar voor je. Net nu je sinds twee jaar weer contact met je moeder hebt, ben jij onderdeel geworden van haar achterdocht. Dit kan te maken hebben met haar Parkinson. Is haar arts hiervan op de hoogte? Mogelijk kan medicatie helpen. Je schrijft dat er al een psychiater is ingeschakeld, dus ik neem aan dat hij of zij daarnaar kijkt.

Het lijkt me ook belangrijk om zelf steun te zoeken. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via Ypsilon. Ypsilon is de vereniging voor familie en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Je bent namelijk niet de enige in zo'n situatie. Misschien vind je het prettig om eens met iemand van onze Adviestelefoon te bellen: (088) 000 21 20.

Ook zou je de situatie met je huisarts kunnen bespreken. Hij of zij kan je verwijzen naar de POH GGz (Praktijk Ondersteuner Huisarts GGz).

In de brochure 'Help! Psychose in de familie' worden tips gegeven waar je iets aan kunt hebben in de omgang met je moeder.

Belangrijk is om te proberen contact te blijven houden, goed te luisteren, grenzen te stellen en geen verwijten te maken.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

Ypsilon

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ypsilon op 2 april 2021

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook