Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe zorgen we ervoor dat onze moeder de juiste hulp aanvaardt?

Vraag

Beste meneer Van Os,

Mijn moeder heeft in 2021 haar eerste psychose gehad. Ze is toen gedwongen opgenomen waarna bij thuiskomst snel een tweede psychose volgde omdat zij direct met haar medicijnen stopte. Het heeft ons veel moeite gekost de ambulante zorg opgestart te krijgen. Toen dit eenmaal gelukt was volgde er een aantal zorgmachtigingen. Mijn moeder stond niet open voor therapie en nam met veel pijn en moeite de medicijnen in.

Omdat zij met de medicijnen geen signalen meer van een psychose liet zien is in de zomer van 2022 gekozen voor volledige afbouw van de medicatie. Na de afbouw is zij binnen drie weken weer symptomen gaan laten zien van een beginnende psychose. Wij hebben direct de ggz ingeschakeld.

Mijn moeder wil geen contact met de ggz en ook geen vrijwillige hulp aannemen. De aanvraag voor een nieuwe zorgmachtiging is in gang gezet, maar helaas duurt dit proces erg lang. Ondertussen is onze moeder steeds verder aan het verslechteren. Zij heeft niet het besef dat het niet goed met haar gaat. Wij willen graag dat onze moeder straks weer haar leven op kan pakken en zichzelf weer is. Voor zover dit natuurlijk mogelijk is.

We hebben al gezien dat een aanpak met alleen medicijnen niet voldoende is. De ggz geeft aan dat als zij geen aanvullende therapie wil, er alleen medicijnen ingezet zullen worden.

Wat kunnen wij in deze situatie doen om er toch voor te zorgen dat onze moeder meer hulp krijgt dan alleen medicijnen?

Bedankt voor uw reactie.

Antwoord

Beste Anoniem,

Er moet iemand gevonden worden die met haar kan praten op een manier dat zij er vertrouwen in heeft.

Meestal is dat een ervaringsdeskundige – iemand die zelf in deze situatie heeft gezeten en haar kan coachen in hoe ze een weg kan vinden in psychosegevoeligheid zonder in het patroon van dwang en medicatie te moeten vervallen.

De vraag is dus waar in de buurt van jullie een herstelcoach gevonden kan worden die met haar een relatie kan proberen te krijgen, om over dit soort dingen te praten.

Overigens het feit dat ze snel terugvalt na medicatieafbouw, suggereert dat er te snel wordt afgebouwd waardoor ze weer terugschiet in een psychose door rebound en niet door haar eigen kwetsbaarheid. Hier moet beter naar gekeken worden denk ik.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 13 januari 2023

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
familie
Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook