Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Zou er naast ADHD sprake kunnen zijn van een bipolaire stoornis?

Vraag

Mijn zoon van bijna 18 jaar heeft ADHD en PTSS. Hij kampt al sinds zijn puberteit met depressies waarna het weer een tijdje goed gaat. Dat ‘goed gaan’ doet mij als moeder aan een manie denken (hij praat dan veel en onophoudelijk over plannen of over een specifiek onderwerp, heeft zoveel energie dat hij niet kan slapen…). Helaas is zo’n periode altijd tijdelijk en kent hij hele diepe dalen waarin hij denkt dat hij gemist kan worden in het leven en neemt dan risico’s die fataal kunnen zijn.

Hij heeft ook een drugverslaving gehad. Hij is nu afgekickt maar heeft nog wel veel zucht. De psychiater wijt alles aan ADHD.

Zou er ook sprake kunnen zijn van een bipolaire stoornis?

Antwoord

Beste M.,

ADHD en bipolaire stemmingsstoornissen komen inderdaad meer dan gemiddeld samen voor en moeten dan beide, in samenhang, behandeld worden. De verschijnselen van beide aandoeningen kunnen op elkaar lijken, en dat vergt zorgvuldige diagnostiek.

Als er ook nog drugs doorheen spelen wordt het beeld vaak onduidelijk. Maar duidelijke depressieve en (hypo)manische episoden vallen buiten het beeld van ADHD, en er is dus nadere diagnostiek nodig.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 6 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

ADHD
Bipolariteit, manie, hypomanie
Verslavingsgevoeligheid

Lees ook