Main content

Vraag

Beste Jim,

Mijn neef heeft een psychose op het moment en hij reist veel. Hij heeft geen ziektebesef en slikt zijn pillen niet meer.

Hij beschuldigt bijvoorbeeld zijn vader volkomen onterecht van diefstal, dit leidde tot een handgemeen. Hij heeft een paar dagen en nachten rondgezworven en verblijft nu enkele dagen bij een broer van mij.

Hij heeft verschillende diagnosen, waaronder schizo-affectief, en is in enige mate narcistisch.

Hoe kunnen wij hem helpen en hoe kan hij zichzelf wat zelfredzamer maken?

Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Groet,

M.

Antwoord

Beste M.,

De vraag is of je neef nog wilsbekwaam is: de capaciteit hebben om de situatie te overzien en de beslissingen te nemen die in je belang zijn.

Zo te horen is de wilsbekwaamheid in ieder geval beperkt en mogelijk zo beperkt dat het recht op hulp zwaarder gaat wegen dan het recht op autonomie. Ook is er mogelijk gevaar in de zin van dat iemand in een psychose dingen kan doen die heel logisch zijn vanuit de psychose, maar die een ernstig ongeluk zijn in de wereld buiten de psychose.

Kortom, mijn suggestie zou zijn om de huisarts te vragen om te kijken of de ggz crisisdienst moet worden ingeschakeld.

In de tussentijd moet je proberen de methode 'praten met psychose' volgens de LEAP-methode toe te passen.

Hope this helps!

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over behandeling:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 3 september 2021
  • Deel deze pagina: