Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Negatieve aspecten van schizofrenie

Vraag

Wat is er te doen aan de vlakheid en lusteloosheid die ik ervaar door mijn schizofrenie? Ik kom tot niets, behalve als ik structuur heb.

Antwoord

Beste Peter,

De negatieve symptomen van schizofrenie (initiatiefloosheid, gevoelsvervlakking, lusteloosheid, terugtrekken uit sociale contacten) lijken erg op de verschijnselen van een depressie, die ook bij en psychose kan voorkomen. Je schrijft dat je niet meer in behandeling bent, maar dat lijkt me dan toch wel nodig om eerst maar eens uit te zoeken waar jouw vlakheid en lusteloosheid vandaan komt.

Depressie wordt anders behandeld dan negatieve symptomen. Meer in het algemeen zou je ook kunnen zeggen dat je altijd moet proberen in beweging te blijven, letterlijk en figuurlijk, mensen te ontmoeten en goed voor jezelf te zorgen. Ook als je er eigenlijk geen zin in hebt of geen energie voor hebt. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, en daarom is begeleiding daarbij toch eigenlijk onmisbaar.

In je eentje ga je dat denk ik niet oplossen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 57
Beantwoord door: Ralph Kupka op 8 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
schizofrenie

Lees ook