Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Hoe zit het precies met noradrenaline en angst?

Vraag

Hoe zit het precies met noradrenaline en angst? Ik dacht dat ik door te veel noradrenaline veel angst ervaar.

Waarom werkt Cymbalta dan tegen angst?

Bedankt alvast.

Antwoord

Beste E.,

Noradrenaline is een stof die door het lichaam bij acute stress wordt aangemaakt. Het lichaam komt daardoor in de actiestand, gericht op overleven bij gevaar. De bloeddruk gaat omhoog, spieren krijgen meer energie, het hart gaat sneller kloppen, de hersenen zorgen voor alertheid. Dat is nuttig, maar als de stressreactie heel lang blijft duren staat het lichaam dus steeds in de actiestand. Het lichaam blijft signalen geven dat er gevaar is, ook als dat eigenlijk niet meer nodig is. Dat geeft een gevoel van spanning, onrust en vaak ook angstgevoelens.

Cymbalta is een medicijn dat de werking van serotonine en noradrenaline in de hersenen beïnvloedt. Dit zijn stoffen die signalen doorgeven tussen hersencellen. Dit type medicijn zorgt ervoor dat serotonine en noradrenaline minder snel heropgenomen worden en daardoor méér beschikbaar zijn in de hersenen. Het gevolg is dat circuits in de hersenen die te maken hebben met overmatige angst, meer in balans komen. Het is dus niet een kwestie van eenvoudig te veel of te weinig noradrenaline, maar om herstel van evenwicht in heel complexe systemen.

Ingewikkeld verhaal, ik hoop dat je er iets aan hebt.

Groet,

Wim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Wim Veling op 13 april 2023

Gerelateerd

Meer over

angst
Angst en Dwang
antidepressiva
Medicatie

Lees ook