Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan ik olanzapine afbouwen?

Vraag

Alleereerst mijn complimenten voor dit platform. Ik lees ook altijd graag je vraag-antwoord in de PlusMinus. Waardeer het ontzettend dat ik online kan profiteren van je kennis en ervaring.

Mijn vraag is:

Ik gebruik al voor lange tijd de lage dosering van 2,5 mg Olanzapine. De Lithium bleek bij mij niet goed te werken, dus gebruik ik nu Sandoz Chrono en Olanzapine. Een aantal keren heb ik geprobeerd om Olanzapine helemaal af te bouwen en enkel met Chrono door te gaan. Steeds heb ik dan moeite om in slaap te komen en kom ik erop uit dat ik liever 2,5 mg Olanzapine gebruik met een goede nachtrust, dan geen Olanzapine en moeite met slapen.

Het volgende wil ik graag weten: is het aan te raden om Olanzapine 2,5 mg toch helemaal af te bouwen en daaraan te wennen? Of denk je dat het geen enkel kwaad kan? Ik wil namelijk niet dat mijn lichaam zó gewend is aan Olanzapine dat ik nooit meer zonder kan. Mijn leeftijd is 23 jaar en graag zou ik met zo min mogelijk medicatie zoveel mogelijk bereiken.

Overigens heb ik na 2015 geen psychotische klachten meer gehad.

Antwoord

Beste S,

Dank voor je vriendelijke woorden en je vraag!

Het principe is natuurlijk altijd: hoe minder medicatie, hoe beter.

Dat gezegd hebbende: slaap is in jouw geval natuurlijk erg belangrijk, want gebrek aan slaap kan bij mensen met een bipolaire stemmingsgevoeligheid een nieuwe episode (van stemming en/of psychose) uitlokken. Goed slapen is van kardinaal belang.

Het komt dus neer op een zgn. cost-benefit analyse. Dat betekent dat de voordelen (slapen kunnen) moeten opwegen tegen de nadelen.

Als je van die 2.5mg geen bijwerkingen hebt in de zin van suikerziekte, overgewicht of bewegingsstoornissen, en als je er niet gesedeerd van bent overdag, geen negatieve symptomen hebt en geen andere bijwerkingen, zou je kunnen overwegen in ieder geval nog 1-2 jaar door te gaan met de 2.5mg olanzapine. 2.5 mg is de laagste dosis dus weinig belasting voor het lichaam…

Als je na die tijd nog steeds stemmings- en psychosevrij bent gebleven zou je kunnen gaan overwegen af te bouwen met de olanzapine.

Mocht je toch willen afbouwen dan zou je kunnen proberen of je de olanzapine kunt inwisselen met promethazine, een minder ” zwaar” medicijn dat ook goed kan helpen bij de slaap en niet verslavend is.

Je ziet, ik ben voorzichtig…. wat denk je?

Groet Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
olanzapine

Lees ook