Main content

Vraag

Onze zoon (eind twintig) slikt 5 mg olanzapine.

Onlangs heb ik een artikel gelezen dat de ziekte van Parkinson vooral veroorzaakt wordt door vermindering van dopamine in de hersenen, ook op jonge leeftijd.

Kan het gebruik van olanzapine het risico op Parkinson vergroten?

Is het verstandig om aan afbouwen te denken?

Hij is nu drie jaar stabiel en krijgt zijn medicijnen via de huisarts, dus begeleiding via de psychiater is niet mogelijk.

Antwoord

Beste T.,

Dank voor je vraag.

Olanzapine kan bijwerkingen geven die lijken op de symptomen van Parkinson, maar het is niet vastgesteld dat gebruik van olanzapine een risicofactor is voor de ziekte van Parkinson op latere leeftijd.

Je moet altijd het gebruik van medicatie periodiek overwegen, en veel mensen willen vroeger of later experimenteren met medicatieafbouw.

Je moet dit echter wel voorzichtig doen en heel langzaam (minstens zes maanden).

Of je het zou moeten proberen of niet, is heel persoonlijk - het gaat er allereerst om wat hij vindt.

Vervolgens moet je gaan kijken naar allerlei factoren zoals: hoe ernstig was het, hoeveel keer psychotisch geweest, hoe snel respons meestal, bijwerkingen nu, veiligheid nu, etc.

Hier kun je er meer over lezen:

Tips voor het afbouwen van medicatie

Beste groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 20 juli 2021
  • Deel deze pagina: