Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kun je door olanzapinegebruik stijve spieren krijgen?

Vraag

Beste Jim,

Ik gebruik 10 mg olanzapine per dag. Heel vaak heb ik last van stijve spieren in mijn onderrug.

Kan dit door de olanzapine komen? En zo ja, kan het zinvol zijn de dosis te verlagen naar 7.5 of 5 mg? Of zullen deze bijwerkingen pas weggaan als ik olanzapine in zijn geheel (zeer langzaam) afbouw?

Ik kreeg olanzapine ruim vijf jaar geleden in verband met een psychose, maar ik slik het nu alleen nog voor mijn angstklachten (straatvrees).

Vriendelijke groeten.

Antwoord

Hey J.,

Spierstijfheid, waaronder stijfheid in de onderrug, kan inderdaad een bijwerking zijn van olanzapine, een antipsychoticum. Olanzapine kan zogenaamde extrapiramidale symptomen veroorzaken, waaronder spierstijfheid, trillen en rusteloosheid. Deze bijwerkingen kunnen op elk moment tijdens de behandeling optreden, maar zijn vaak meer uitgesproken aan het begin van de therapie of na dosisverhogingen. Maar kan ook in de fase waarin jij bent.

Het verlagen van de dosis kan in sommige gevallen zeker helpen om deze bijwerkingen te verminderen. Een lagere dosis kan nog steeds effectief zijn voor jouw angstklachten en kan mogelijk leiden tot minder bijwerkingen, waaronder spierstijfheid. Dit moet je wel doen in overleg met je voorschrijver en na het lezen van onze 33 tips over hoe af te bouwen.

Het volledig stoppen met olanzapine kan ook overwogen worden, vooral als je het al lange tijd gebruikt en je huidige symptomen goed onder controle zijn. Het is wel belangrijk dat dit zeer geleidelijk gebeurt, zoals beschreven in onze 33 tips, en onder medisch toezicht, omdat abrupt stoppen of te snel afbouwen kan leiden tot ontwenningsverschijnselen of een terugkeer van de oorspronkelijke symptomen.

In sommige gevallen kunnen aanvullende behandelingen zoals fysiotherapie, lichaamsbeweging of andere medicatie ook helpen bij het beheersen van spierstijfheid. Wellicht ook iets om met de huisarts te bespreken.

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 28 februari 2024

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Medicatie
olanzapine

Lees ook