Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik ondanks de klachten toch verder gaan met afbouwen?

Vraag

Hallo Jim,

Al drie jaar kamp ik met de gevolgen van te snel afbouwen en switchen van antidepressiva. Vorig jaar ging ik voor de laatste keer onder de 10 mg amitriptyline onderuit. Dit heb ik lang volgehouden en in die tijd is mijn trauma weer gedeeltelijk naar boven gekomen. Gelukkig heb ik een goede psycholoog en zijn we veel verder met mijn proces waardoor ik beter door de situatie heen kom.

Ik ervaar nog steeds heftige klachten (vooral fysiek)  bij gebruik van 10 mg.

Hoe zou ik ondanks alle klachten toch van de medicatie af kunnen komen?

De psychotherapie gaat gelukkig heel goed en ik ben veel minder angstig dan voorheen, alleen halen deze klachten me steeds weer onderuit.

Wat is de effectiviteit van 10 mg amitriptyline? Ik ervaar namelijk vooral vervelende bijwerkingen.

Dank alvast voor uw antwoord.

Antwoord

Beste M.,

De gebruikelijke dosering van amitriptyline bij depressie is 100-150 mg. Dus 10 mg is een zeer lage dosis, maar blijkbaar ben je er extreem gevoelig voor (geworden).

Sommige mensen zijn extreem gevoelig voor antidepressiva, vooral na een paar keer op- en afbouwen en switchen in het verleden.

Ze komen daarna in een zeer lastig traject te zitten waarin er sprake is van zowel bijwerkingen als heftige onttrekking bij minderen van het middel.

Wellicht is het het beste – maar dat moet je uiteraard besluiten met je voorschijver – om voorlopig te stabiliseren op een dosis met minimale bijwerkingen en onttrekking – zodat je door kunt gaan met de therapie die maakt dat je langzaam vooruit gaat.

Eventueel kun je met je voorschrijver bespreken of een micro-dosis van lamotrigine wellicht kan helpen om je zenuwstelsel te stabiliseren ondertussen. Sommige mensen hebben hier baat bij – het is iets dat vanuit de patiëntenbeweging is opgekomen, dus je psychiater zal het niet direct herkennen als strategie. Sommige mensen hebben er baat bij.

Hope this helps en veel succes!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 12 november 2022

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
antidepressiva
Medicatie

Lees ook