Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Hoe lang duren onttrekkingsverschijnselen clozapine afbouw?

Vraag

Goedenavond,

Ik heb een vraag over Clozapine.

Ik heb een tijd geleden 150 mg afgebouwd in drie weken tijd. Zit nu iets langer dan een maand op 0.
Het is lichamelijk heel zwaar, psychisch gaat het gelukkig wel goed.
Weten jullie misschien hoelang je last kan houden van klachten? En is er misschien meer informatie? Ik loop bij een psychiater, en die weet helemaal niks!

Antwoord

Knap! Er is wel wat onderzoek te vinden over acuut stoppen met clozapine: dat kan vrij snel een psychose (maar zeker niet altijd!) of een serotonine syndroom (sufheid, griepachtige verschijnselen, stijfheid, bewegingsstoornissen) veroorzaken.

Zo te lezen heb jij de clozapine redelijk langzaam afgebouwd (advies dat ik vond, was om dat nog langzamer te doen: 6 weken tot 3 maanden).
Er is wel vergelijkend onderzoek gedaan bij mensen die stoppen met clozapine en de ene groep krijgt placebo en de ander olanzapine. Er is wel wat verschil met betrekking tot psychiatrische symptomen, maar niet op andere gebieden (dus de placebogroep doet het best aardig). In de clozapine – richtlijn wordt maar een heel klein stukje tekst gewijd aan stoppen en niet aan het onttrekkingssyndroom.

Met andere woorden: ik weet het niet. Bij veel psychofarmaca kan het bij een kleine groep mensen lang duren voordat ze van hun lichamelijke klachten bevrijd zijn. Hou moed!

Leestip: Psychofarmaca afbouwen – de Harm Reduction methode

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Dirk Corstens op 31 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Clozapine
Medicatie

Lees ook