Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Wat kan de oorzaak zijn van een lagere lithiumspiegel?

Vraag

Beste Ralph,

Wat kan de oorzaak zijn van een lagere lithiumspiegel (lager dan ingestelde spiegel) na reguliere controle, terwijl nuchter geprikt wordt en een normale hoeveelheid water wordt gedronken?

Is het mogelijk dat het effect van lithium (in combinatie met antidepressiva) bij langdurig gebruik op latere leeftijd (70+) minder wordt? Zo ja, wat is daartegen te doen?

Bij voorbaat mijn hartelijke dank.

Antwoord

Beste E.,

De uitslagen van lithiumspiegels kunnen weleens variëren, en bij een uitslag die opvallend anders (lager of hoger) is dan gebruikelijk, zou ik niet meteen de dosis aanpassen maar eerst opnieuw een 12-uursspiegel laten bepalen. Dat hoeft overigens niet nuchter.

Langdurig gebruik van lithium maakt het middel op zich niet minder effectief (geen gewenning), maar het kan wel zo zijn dat de onderliggende bipolaire kwetsbaarheid, of de kwetsbaarheid van de mentale of algehele gezondheid wat minder wordt, en er dus meer nodig is om e.e.a. in balans te houden.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Ralph Kupka op 20 april 2023

Gerelateerd

Meer over

Lithium
Medicatie

Lees ook