Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Heeft u ervaring met opbouw van een medicijn middels een taperingstrip?

Vraag

Ik wil voor mijn vrouw (begin 60) een opbouw-taperingstrip aanvragen via de huisarts. Zij heeft een burn-out en ze gebruikt nu Sint-janskruid maar dat lijkt onvoldoende effectief om psychische rust te creëren.

In overleg met haar psycholoog en huisarts is nu besloten om te starten met 150 mg bupropion.

Mijn vrouw reageert altijd heel heftig op medicijnen, daarom zijn we op zoek naar opbouw-tapering.

De vraag is welk schema we aan de huisarts zullen vragen: opbouw in 28 dagen of in 14 dagen?

Heeft u hier ervaring mee en kan u adviseren?

Bij voorbaat dank.

Antwoord

Beste G.,

Opbouwen met taperingstrips is mogelijk. Laat de behandelaar van uw vrouw wel op het bestelformulier vermelden dat de strip die wordt voorgeschreven als opbouwstrip is bedoeld.

Hoe snel de opbouw voor uw vrouw zou moeten gaan is moeilijk te zeggen. Ieder mens is anders en er zijn volgens mij nog niet veel mensen die dit hebben gedaan.

Uit praktische overwegingen lijkt het mij niet gek om te kiezen voor een periode van 28 dagen, omdat dat de standaardduur is van een tapering- of opbouwstrip. Nuttig om te weten is dat bij iedere strip een zelfmonitoringstrip zit die uw vrouw één keer per dag kan invullen. Dat is niet moeilijk en kost niet veel tijd. Als uw vrouw dat iedere dag doet dan zal dat zowel haarzelf als haar behandelaar helpen om vast te stellen hoe goed het opbouwen gaat. Dit kan helpen om de laagste dosis te vinden waar uw vrouw baat bij heeft en zo weinig mogelijk last zal hebben van eventuele bijwerkingen, of om misschien te ontdekken dat de bupropion voor uw vrouw weinig doet. Dat is dan aan de ene kant teleurstellend maar aan de andere kant ook goed om te weten, omdat er dan geen goede reden is om de bupropion onnodig te blijven gebruiken.

Omdat niet van tevoren duidelijk kan zijn hoe het gebruik van bupropion voor uw vrouw zal uitpakken is het belangrijk dat zij alles wat zij gaat doen in goed overleg en samen met haar behandelaar doet.

Hoewel uw vrouw wil gaan opbouwen denk ik dat het toch nuttig voor haar is om de tips voor afbouw van medicatie een keer rustig door te lezen. Veel van de dingen die bij afbouwen belangrijk zijn, zijn dat namelijk ook bij opbouwen. Hieronder vindt u verder informatie over taperingstrips en de vergoeding daarvan, waarvan ik niet weet of dat bij gebruik van taperingstrips om op te bouwen ook een probleem zou kunnen zijn.

Ik hoop dat dit antwoord duidelijk is en dat het uw vrouw zal helpen.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 14 december 2021

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
taperingstrips

Lees ook