Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Kan opbouw van Wellbutrin ook met taperingstrips?

Vraag

Geachte heer Groot,

Onlangs heb ik het medicijn Wellbutrin gekregen. Door de dosering kreeg ik veel last van bijwerkingen. Ik zou graag geleidelijk op willen bouwen. Mijn arts ziet dit helaas niet zitten. Nu ben ik door de bijwerkingen weer gestopt.

Concreet is mijn vraag of opbouw van Wellbutrin ook kan met taperingstrips, net zoals afbouwen?

Met vriendelijke groet,

A.

Antwoord

Beste A.,

De bijwerkingen waarvan je last kreeg nadat je met bupropion (Wellbutrin) was begonnen kunnen meerdere oorzaken hebben. Het kan zijn dat bupropion voor jou geen geschikt geneesmiddel is. In dat geval moet je je afvragen of het wel verstandig is om dit middel toch weer te gaan gebruiken. En of er geen andere manier is om jou te helpen, mogelijk ook zonder dat je medicatie gaat gebruiken.

Het kan ook zijn dat je veel last van bijwerkingen hebt gekregen omdat je in één keer op een dosis bent gezet die voor jou (veel) te hoog was. Waardoor je klachten kreeg omdat je lichaam niet voldoende tijd kreeg om aan die voor jou te hoge dosering te wennen.

Als dat zo is en je toch weer bupropion wilt gaan proberen dan is het zeker zinvol om met een heel lage dosis te beginnen en die heel geleidelijk te verhogen. Omdat je op die manier je lichaam voldoende tijd kunt geven om aan de steeds hoger wordende dosis te wennen, waardoor je veel minder gewenningsklachten zult krijgen.

Zo’n geleidelijke opbouw kan prima met behulp van een taperingstrip die je in omgekeerde volgorde gebruikt, waardoor je er een opbouwstrip van maakt. Er zijn meer mensen die hier al gebruik van hebben gemaakt.

Onder dit antwoord vind je een algemene uitleg over afbouwen. Wat daarin wordt uitgelegd kun je, door ‘omgekeerd’ te denken, ook toepassen op het opbouwen van medicatie. Maar voordat je daarmee begint raad ik je toch aan om eerst goed na te denken en met je behandelaar te bespreken of medicatie voor jou wel de beste oplossing is, nu je hebt gezien dat medicatie ook tot vervelende bijwerkingen kan leiden.

Ik hoop dat je met dit antwoord geholpen bent.

Met vriendelijke groet,

Peter


ALGEMENE UITLEG OVER VERANTWOORD AFBOUWEN IN DE PRAKTIJK
Als je medicatie gebruikt raakt je lichaam daaraan gewend. Over wat er dan in je lichaam allemaal kan gebeuren is best veel bekend maar nog lang niet genoeg om te kunnen voorspellen of en wanneer en hoe snel iemand onttrekkingsklachten zal krijgen, hoelang die dan zullen duren en hoe erg die dan zullen zijn.

Omdat je niet van tevoren precies kunt weten of de snelheid waarmee je gaat afbouwen voor jou goed is, moet je tijdens het afbouwen proberen om iedere dag bij te houden hoe goed dat voor jou gaat. Zolang het goed gaat kun je verder gaan met afbouwen volgens het schema dat was gekozen. Als je merkt dat je tijdens het afbouwen (onttrekkings)klachten begint te krijgen, dan is dat een teken dat het afbouwen voor jou te snel begint te gaan.

Wat je dan NIET moet doen is zomaar verder gaan met het verlagen van de dosis, omdat onttrekkingsklachten dan nog erger zullen worden. En dat wil je niet. Wat je WEL moet doen is contact opnemen met je behandelaar en bespreken of je bijvoorbeeld een tijdje op dezelfde dosis gaat blijven. We noemen dat stabiliseren. Stabiliseren doe je om je lichaam de tijd te geven om te wennen aan de dosis waarop je zat toen je klachten begon te krijgen. Onttrekkingsverschijnselen zullen hierdoor verminderen en hopelijk weer helemaal verdwijnen. Dat kan heel snel gaan. Als dat gebeurd is, dan kun je daarna als je je weer goed en sterk genoeg voelt verder gaan met afbouwen. Alleen moet je dat dan langzamer doen dan je eerder deed.

Als je op deze manier met je behandelaar goed kunt samenwerken dan heb je de minste kans op problemen en de grootste kans dat het afbouwen zal lukken. Als je daarvoor meer tijd nodig hebt, dan moet je die tijd ook nemen.

De beste manier om geleidelijk en verantwoord af te bouwen zoals hierboven bedoeld is, is om de dosis in een aantal kleine stapjes te verlagen waarbij ervoor gezorgd wordt dat die stapjes naar het einde toe steeds kleiner worden. In technische termen noemen we dat hyperbolisch afbouwen. Je kunt dit vergelijken met de manier waarop een kind van een glijbaan afgaat. In het begin gaat dat sneller maar door de curve van de glijbaan gaat dat naar het einde toe steeds langzamer. Dat zorgt ervoor dat het kind, ook al gaat dat in het begin heel snel, aan het eind toch zonder schok en heel gelukkig tot stilstand kan komen. Bij afbouwen probeer je hetzelfde te bereiken. Waarbij je jezelf kunt helpen door tijdens het afbouwen goed op te letten hoe dat voor jou gaat zodat het afbouwschema op tijd kan worden aangepast als je merkt dat het voor jou te snel begint te gaan (dat wil zeggen als je door het afbouwen klachten krijgt).

Bij afbouwmedicatie zit altijd een zelfmonitoringformulier dat je één keer per dag moet invullen. Dat is niet moeilijk en het kost je niet veel tijd. Als je dat iedere dag doet dan kun je veel beter zien hoe het afbouwen voor jou gaat, en als je het ingevulde formulier aan je behandelaar laat zien dan kan hij of zij dat ook zien. Dat helpt jullie om samen goede beslissingen over jouw afbouw te nemen.

PERSOONLIJK ADVIES BIJ HET KIEZEN VAN EEN AFBOUWSCHEMA
Ook kunnen behandelaars bij de apotheker een persoonlijk advies vragen voor een afbouwschema voor een patiënt. Hoe dit moet, wordt uitgelegd op blz. 3 van het recept/bestelformulier voor taperingstrips.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Peter Groot op 13 april 2023

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Medicatie
taperingstrips

Lees ook