Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Ophoging van clomipramine lijkt even te werken en dan niet meer, hoe kan dit?

Vraag

Hallo,

Mijn man heeft al jaren klachten en er wordt helaas geen diagnose gesteld. Is het een paniekstoornis? Is het chronische hyperventilatie? Het zijn in ieder geval angstklachten.

Op dit moment is hij opnieuw begonnen met medicijnen, clomipramine. Zodra hij het eerste tabletje nam voelde hij zich weer iets richting het normale, twee dagen later was het weer mis. In overleg met zijn psychiater (ruim twee weken later) is de medicatie verhoogd.

Ook bij de eerste verhoging voelde mijn man zich twee dagen weer beter in zijn vel. Helaas zakte dit daarna weer af.

Ik ben erg benieuwd wat de reden is dat mijn man zich goed voelt bij een verhoging (terwijl je juist verwacht dat dit gevoel pas later komt) en het dan weer afzakt. Wij zijn al jaren zoekende en hopelijk kunt u ons verder helpen.

Antwoord

Beste X.,

Kennelijk is er bij uw man sprake van langdurig terugkerende angstklachten. Hoe je dit noemt (diagnosticeert of classificeert), is vooral een technische vraag, het gaat om de oorzakelijke en uitlokkende factoren (kun je die beïnvloeden met b.v. psychotherapie?), en uitproberen of het toevoegen van angstbestrijdende medicatie (zoals clomipramine) daar na enige tijd een positief effect op heeft.

De werking van medicatie is erg verschillend bij mensen, het gaat uiteraard vooral om het effect op wat langere termijn, soms zie je in het begin zelfs een lichte toename van klachten.

Medicatie moet dus vooral enige tijd consequent worden ingenomen. Het is meestal de combinatie van psychologische behandeling (hoe ga je om met angstklachten?, wanneer komen deze opzetten?, wat doe je dan?, kun je stressfactoren verminderen? etc.) en medicatie, die de klachten hanteerbaar maken.

Ik ken de problematiek van uw man niet, en kan dus niet veel specifieker worden.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 21 juli 2020

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook