Main content

Vraag

Hallo,

Mijn man heeft al jaren klachten en er wordt helaas geen diagnose gesteld. Is het een paniekstoornis? Is het chronische hyperventilatie? Het zijn in ieder geval angstklachten.

Op dit moment is hij opnieuw begonnen met medicijnen, clomipramine. Zodra hij het eerste tabletje nam voelde hij zich weer iets richting het normale, twee dagen later was het weer mis. In overleg met zijn psychiater (ruim twee weken later) is de medicatie verhoogd.

Ook bij de eerste verhoging voelde mijn man zich twee dagen weer beter in zijn vel. Helaas zakte dit daarna weer af.

Ik ben erg benieuwd wat de reden is dat mijn man zich goed voelt bij een verhoging (terwijl je juist verwacht dat dit gevoel pas later komt) en het dan weer afzakt. Wij zijn al jaren zoekende en hopelijk kunt u ons verder helpen.

Antwoord

Beste X.,

Kennelijk is er bij uw man sprake van langdurig terugkerende angstklachten. Hoe je dit noemt (diagnosticeert of classificeert), is vooral een technische vraag, het gaat om de oorzakelijke en uitlokkende factoren (kun je die beïnvloeden met b.v. psychotherapie?), en uitproberen of het toevoegen van angstbestrijdende medicatie (zoals clomipramine) daar na enige tijd een positief effect op heeft.

De werking van medicatie is erg verschillend bij mensen, het gaat uiteraard vooral om het effect op wat langere termijn, soms zie je in het begin zelfs een lichte toename van klachten.

Medicatie moet dus vooral enige tijd consequent worden ingenomen. Het is meestal de combinatie van psychologische behandeling (hoe ga je om met angstklachten?, wanneer komen deze opzetten?, wat doe je dan?, kun je stressfactoren verminderen? etc.) en medicatie, die de klachten hanteerbaar maken.

Ik ken de problematiek van uw man niet, en kan dus niet veel specifieker worden.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 21 juli 2020
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Stel je vraag in ons eSpreekuur. Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

Ook deze links zijn interessant om te bekijken:

  • Deel deze pagina: