Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Opnieuw lithium gaan gebruiken?

Vraag

Beste Ralph,

Ongeveer een jaar geleden heb ik je via deze weg al eens een vraag gesteld, toen was ik net begonnen met lithium en ik zat toen in een gemengde episode (die vrij heftig was en waarvoor opname nodig bleek). Ik twijfelde toen over doorgaan met lithium ja of nee, en ben er toch mee doorgegaan.

Langzaam verbeterde mijn stemming maar stabiel is het niet geworden (wel minder pieken, helaas nog wel de dalen). Als gevolg van een operatie een tijd geleden moest ik stoppen met lithium en daarmee ben ik nog niet opnieuw begonnen. Deels omdat het zonder lithium best wel goed ging, deels omdat mijn psychiater is weggegaan en er is nog geen opvolger.

Inmiddels loopt mijn stemming wel weer flink terug en ik vraag me af of herstart met lithium een goed idee is. Het heeft afgelopen jaar niet echt geholpen tegen depressie (spiegel tussen 0,6 en 0,7), dus misschien is een ander middel een betere keus? (Lamotrigine bijv) Of lichttherapie?

Antwoord

Beste M,

Het is voor iedereen die met medicatie behandeld wordt belangrijk om zelf ervaring op te doen met verschillende soorten medicatie die voor de bipolaire stoornis beschikbaar zijn, en die ervaringen goed te documenteren zodat je dat op een later moment gebruik van kunt maken bij beslissingen over medicamenteuze behandeling.

Je hebt inmiddels gemerkt dat met lithium de manische verschijnselen (pieken) minder werden, maar kennelijk was het minder effectief op je depressieve klachten (of worden die toch erger nu je lithium hebt gestaakt?). Lamotrigine werkt vooral tegen depressieve verschijnselen. Je zou met je nieuwe psychiater een proefbehandeling met lamotrigine kunnen proberen. Het duurt wel ongeveer 6 weken voordat je daarvan tot een gemiddelde dosis hebt opgebouwd, en daarna zou je 3 tot 6 maanden moeten bezien of je stemming verbetert. Overigens wordt een combinatie van lithium en lamotrigine ook vaak gebruikt omdat deze middelen elkaar qua werking aanvullen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 10 december 2017

Gerelateerd

Meer over

Lithium
Medicatie

Lees ook