Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Heeft u ervaring met oudere mensen die hallucineren?

Vraag

Mijn vader is 92 jaar oud en ziet mensen in zijn woning. Hij kan ze goed omschrijven. Ze blijven in de woning en gaan alleen weg wanneer hij opstaat uit zijn stoel of bed. Hij ervaart het als echt en dementeert eigenlijk niet. We zijn bij de neuroloog geweest die het ook niet wist.

Heeft u hier ervaring mee?

Antwoord

Beste P.,

Hallucinaties zoals u omschrijft die uw vader op leeftijd ervaart kunnen optreden bij verschillende aandoeningen, zoals delier en dementie of als gevolg van medicijngebruik. Maar het kan ook voorkomen bij psychosegevoeligheid, depressie en rouw. En ook als al deze dingen niet aan de hand zijn…. Op afstand kan ik niet beoordelen wat er speelt.

Belangrijk is natuurlijk hoe uw vader deze hallucinaties zelf ervaart. Maakt het hem angstig, verdietig of niet. Levert het gevaarlijke situaties op? Hierbij is de persoonlijke betekenisgeving van belang.

Hallucinaties kunnen ook positief worden beleefd, als troostend gezelschap of als raadgevers. Ook kan het zijn dat iemand wel weet dat het om hallucinaties gaat en zich er niet zoveel van aantrekt. Het is altijd goed om met iemand belangstellend en onderzoekend in gesprek te gaan. Net zoals met andere bijzondere ervaringen vinden mensen het meestal prettig om hierover te kunnen praten.

In discussie gaan of gelijk zeggen dat iets niet echt kan zijn levert vaak stress op, men voelt zich niet begrepen. Maar samen proberen te onderzoeken hoe het zit kan steunend zijn. Indien uw vader er last van heeft en zeker als dit toeneemt, is het verstandig om een professional (huisarts, psychiater) in te schakelen en uw zorgen te delen.

Ik hoop dat u hier iets aan heeft.

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Clara Koek op 6 oktober 2022

Gerelateerd

Meer over

hallucinaties
overige onderwerpen

Lees ook