Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Machteld Marcelis is psychiater en hoogleraar Transdiagnostiek in de Psychiatrie, bij de Vakgroep Psychiatrie & Neuropsychologie van de Universiteit Maastricht. Tevens is zij werkzaam bij GGzE.

Kan ik overstappen van antipsychotica op Bachbloesem?

Vraag

Na een aantal psychosen ruim 20 jaar geleden ben ik zeer gevoelig geworden. Ik slik nu 22 jaar antipsychotica, vooral voor de overprikkeling.

Kan ik stoppen (veel bijwerkingen) en overstappen op Bachbloesem?

Antwoord

Beste,

Dank voor de vraag! Het is goed om te weten dat afbouwen van antipsychotica altijd geleidelijk en onder goede begeleiding dient te gebeuren, samen met een behandelaar. Abrupt stoppen of dit helemaal zelf doen is niet aan te raden, zeker niet na zo’n lange periode van gebruik omdat er ontwenningsverschijnselen kunnen ontstaan of terugkeer van klachten.

Daarbij is het goed om te bedenken dat, juist aan het einde van het afbouwtraject (bij de laatste stapjes van de afbouw), extra geleidelijk moet worden afgebouwd, omdat zelfs kleine veranderingen in dosering alsnog grote gevolgen kunnen hebben (in de zin van plotse terugkeer van klachten).

De huisarts kan je verwijzen naar een ggz-professional in jouw regio met de vraag voor begeleiding bij het afbouwtraject van het antipsychoticum. Het liefst een psychiater/behandelaar die uitgebreide ervaring heeft op dit gebied.

Er zijn tevens centra die gespecialiseerd zijn in, en onderzoek doen naar, de wijze van antipsychotica afbouw, zoals TOPGGZ centrum VIBE van GGzE. Dit centrum heeft ook een landelijke consultatie functie op dit gebied. De huisarts of ggz-behandelaar kan daar dus altijd om advies vragen.

Ook in andere delen van het land zitten experts op dit gebied, waar via VIBE of PsychoseNet naar verwezen kan worden.

Wat betreft de Bachbloesem: als dit voor jou behulpzaam is, staat het je vrij om dat te gebruiken. Hetgeen hierboven uitgelegd is staat echter los van wel of geen gebruik van Bachbloesem. Dus mijn advies is om het antipsychoticum altijd in nauwe samenspraak met een psychiater/behandelaar af te bouwen en het niet zelf te doen.

Hartelijke groet,

Machteld

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Machteld Marcelis op 26 juli 2022

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie
Psychosegevoeligheid

Lees ook