Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Overstappen naar Lithium of Amitriptyline?

Vraag

Ik heb best wel lang, ongeveer 2 jaren, Diazepam geslikt, dat heeft mijn gedachten ook behoorlijk beïnvloed. Ik ben nu bezig met afbouwen van Diazepam, maar ik krijg vaak negatieve gedachten en ik heb ook te veel medelijden met de andere mensen en af en toe ook depressief.

De dingen die nogmaals positief zijn, denk ik ook negatief, dan raak ik gespannen, dan moet ik weer medicijn slikken. Het is mij soms gelukt een paar dagen zonder medicijn door te komen, maar dan hou ik niet vol, dan moet ik weer medicijn slikken. Ik ben van plan om te overstappen naar Lithium of Amitriptyline.

Wilt u mij alstublieft helpen welk medicijn moet ik kiezen?

Antwoord

Het afbouwen van een medicijn zoals diazepam is na lang gebruik best moeilijk, en dat kan het beste heel geleidelijk gebeuren. Soms moet je daarvoor een afbouwpakket laten maken, de zogenoemde ‘taperingstrips‘.

Lithium en amitriptyline zijn geen vervangers voor diazepam, ze hebben een heel andere werking en toepassing. Of je andere medicijnen zou moeten gaan gebruiken, en welke dan, kan ik natuurlijk niet beoordelen. Dat vergt toch een persoonlijk onderzoek door een arts of psychiater.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 54
Beantwoord door: Ralph Kupka op 5 juli 2019

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Lithium

Lees ook