Main content

Vraag

Kan het gebruik van oxazepam ervoor zorgen dat je gevoel afvlakt en je het gevoel hebt niet meer jezelf te zijn?

Ik hoor het graag.

Groet,

J.

Antwoord

Beste J.,

De bedoeling van oxazepam is dat het rustgevend werkt. Dat hoeft niet samen te gaan met afvlakking of het gevoel dat je jezelf niet bent. Maar verschillende mensen kunnen de werkingen van een middel zoals oxazepam heel verschillend ervaren, en dus ook als afvlakking. Hoe dat voor jou zal zijn als je oxazepam gebruikt of mogelijk gaat gebruiken kan niemand voorspellen.

Wat je in ieder geval moet weten is dat een middel zoals oxazepam alleen voor kortdurend gebruik - niet langer dan twee weken - bedoeld is.

Ik hoop dat je met dit antwoord verder kunt.

Vriendelijke groet,

Peter Groot


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Peter Groot op 5 mei 2020
  • Deel deze pagina: