Main content

Vraag

Mijn broer gebruikt al bijna 25 jaar olanzapine. De laatste jaren nemen de bijwerkingen zoals trillen en stijfheid toe. De neuroloog vermoedt parkinsonisme maar het onderzoek naar de ziekte van Parkinson wordt voor de zekerheid nog gedaan.

De neuroloog zegt dat parkinsonisme niet zal verminderen bij gebruik van een ander antipsychoticum omdat hij al zolang olanzapine gebruikt. Is dit waar?

Hij krijgt nu olanzapine via de huisarts. Als het antipsychoticum gewijzigd moet worden, moet hij dan naar een psychiater of kan dit via de huisarts?

Dank u wel!

Antwoord

Beste B.,

Dank voor je vraag.

  1. Als er parkinsonisme is door de bijwerking van olanzapine en niet door de ziekte van parkinson, is het niet gezegd dat dit niet zal verminderen bij (i) stoppen met olanzapine, (ii) een lagere dosis olanzapine, (iii) een ander antipsychoticum dat minder plakt op de dopamine D2 receptor.
  2. Is het zeker dat hij door moet gaan met de olanzapine? Waarom neemt hij het nog na bijna 25 jaar en zonder dat een psychiater ernaar heeft gekeken? Normaal kijkt een psychiater elk jaar of de medicatie niet afgebouwd moet worden....
  3. Is het zeker dat hij niet door kan gaan in een lagere dosis? Welke dosis heeft hij nu en waarom kan dat niet lager? Normaal wordt de medicatie regelmatig gecontroleerd door de psychiater en ingesteld op de laagste mogelijke dosis (inclusief stoppen).
  4. Ik zou zeker aanraden een psychiater er eens naar te laten kijken.

Hope this helps.

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 30 september 2021
  • Deel deze pagina: