Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Door af- en opbouw van paroxetine heftige reactie, is dit normaal?

Vraag

Dag Remke,

Ik heb een tijdje paroxetine afgebouwd middels taperingstrips. Toen ik rond de 6 mg zat werden de ontwenningsverschijnselen zo heftig dat ik heb besloten te stoppen met afbouwen, en terug te keren naar mijn oude dosering van 20 mg.

Een van de ontwenningsverschijnselen is dat ik enorm depressief ben, ook met suïcidale gedachten. Het gekke is dat ik paroxetine slik tegen paniekaanvallen en agorafobie. Depressie ben ik dus helemaal niet bekend mee. Is het normaal dat dit door het afbouwen en weer opbouwen zo heftig aanwezig is? Ik ben nu anderhalve week bezig met 20 mg.

Met vriendelijke groet,

A.

Antwoord

Dag A.,

Dank voor je vraag. Helaas, helaas, komen we deze ontwenningsverschijnselen bij afbouwen paroxetine vaker tegen. Jammer dat je met zoveel milligrammen weer omhoog gegaan bent. Van 6 mg naar 10 mg had je waarschijnlijk ook al geholpen.

Er zit bij zulke hevige ontwenningsverschijnselen niets anders op dan nog langzamer afbouwen. Gelukkig zijn er nu tabletten van 1 mg paroxetine beschikbaar, die je ook kunt delen naar 0.5 mg. Je behandelaar moet ze speciaal bestellen en op het recept ‘i.v.m. afbouwen’ schrijven, op die manier hoef je niet bij te betalen. Bouw af als een glijbaan, op het eind nog langzamer en met nog kleinere stapjes.

Heel veel sterkte en houd vol!

Vriendelijke groet,

Remke

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Remke van Staveren op 28 april 2023

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
ontwenningsverschijnselen
Paroxetine

Lees ook