Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Hoe kan ik mijn partner met depressieve klachten steunen?

Vraag

Mijn partner heeft het uitgemaakt omdat hij niks meer voelde. Sinds enkele weken begrijpt hij pas dat dit komt omdat hij in een depressie zit en momenteel helemaal niks meer voelt, dus ook niet voor mij.

Hoe kan ik het beste met hem omgaan? Hoe kom ik weer dichterbij?

Ik wil hem graag steunen maar hij duwt me weg.

Antwoord

Beste S.,

Dat is een moeilijke situatie. In de eerste plaats moet je partner zijn depressie laten behandelen. Zolang die klachten bestaan moeten jullie je verwachtingen daarop aanpassen.

Het niet meer kunnen voelen is een bekend en erg naar verschijnsel van depressie, en heeft meestal niets met je relatie te maken. Soms ervaren mensen met een depressie nabijheid als kwellend, juist omdat ze niet weten wat ze daarmee moeten beginnen.

Een beetje afstand houden zonder hem 'te laten zitten' is dan het beste. Is niet makkelijk om vol te houden, en goed om daar naar elkaar open over te zijn.

Met vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 2 juli 2021

Gerelateerd

Meer over

Depressie
Naasten

Lees ook