Main content

Vraag

Mijn partner heeft het uitgemaakt omdat hij niks meer voelde. Sinds enkele weken begrijpt hij pas dat dit komt omdat hij in een depressie zit en momenteel helemaal niks meer voelt, dus ook niet voor mij.

Hoe kan ik het beste met hem omgaan? Hoe kom ik weer dichterbij?

Ik wil hem graag steunen maar hij duwt me weg.

Antwoord

Beste S.,

Dat is een moeilijke situatie. In de eerste plaats moet je partner zijn depressie laten behandelen. Zolang die klachten bestaan moeten jullie je verwachtingen daarop aanpassen.

Het niet meer kunnen voelen is een bekend en erg naar verschijnsel van depressie, en heeft meestal niets met je relatie te maken. Soms ervaren mensen met een depressie nabijheid als kwellend, juist omdat ze niet weten wat ze daarmee moeten beginnen.

Een beetje afstand houden zonder hem 'te laten zitten' is dan het beste. Is niet makkelijk om vol te houden, en goed om daar naar elkaar open over te zijn.

Met vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over depressie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 2 juli 2021
  • Deel deze pagina: