Main content

Vraag

Kan iemand zo in een depressie zitten dat de liefde bij hem weg is?

Mijn vriend geeft aan momenteel geen gevoel meer te hebben, even later heeft hij het over gevoel in het algemeen.

Niks lijkt hem te raken of interesseren. Hij komt heel hard over.

Hoe kan ik hiermee omgaan?

Antwoord

Beste S.,

Ja, dat kan. Depressie wordt vaak gekenmerkt door niet meer kunnen voelen. Het is dus heel wat anders dan erg verdrietig zijn.

Toch kunnen veel depressieve mensen wel het onderscheid maken tussen het niet meer voelen van bijvoorbeeld liefde (en dat kan dus heel kwellend zijn), en toch weten dat iemand veel voor je betekent. Het is soms moeilijk te vatten. Zelfs als de depressie voorbij is, is het vaak niet uit te leggen. Bespreek dat nog eens met je vriend.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over depressie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 7 juni 2021
  • Deel deze pagina: