Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoort persoonlijkheidsverandering bij schizofrenie?

Vraag

Een naaste van mij heeft inmiddels meerdere psychoses gehad. Hij is onder behandeling bij een FACT-team.

Nu valt me de laatste twee jaar ongeveer op dat hij qua persoonlijkheid aan het veranderen is: hij is meer egocentrisch, minder empathisch, meer impulsief, snel boos, heeft geen idee wat zijn gedrag met een ander doet en dat lijkt hem ook niet erg te interesseren.

Voorheen was dat echt anders.

Mijn vraag: hoort persoonlijkheidsverandering bij schizofrenie?

Antwoord

Beste J,

Dank voor je vraag! Nee persoonlijkheidsverandering hoort niet bij schizofrenie. Het kan wel zijn dat er onderliggend sprake is van paranoia die opspeelt, of stemmen in zijn hoofd die vervelende dingen zeggen, waardoor het lijkt alsof er een persoonlijkheidsverandering is.

Het kan ook zijn dat er sprake is van bijwerkingen door medicatie, is er recent iets bijgekomen of afgegaan?

Als het niet door de symptomen komt of de medicatie en de persoon is al wat ouder, kan het zijn dat er iets anders speelt, bijvoorbeeld vroege symptomen van dementie.

Misschien een idee om FACT team hier op te wijzen?

Groet en dank voor de vriendschap!

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 13 augustus 2018

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook