Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Machteld Marcelis is psychiater en hoogleraar Transdiagnostiek in de Psychiatrie, bij de Vakgroep Psychiatrie & Neuropsychologie van de Universiteit Maastricht. Tevens is zij werkzaam bij GGzE.

Kan de pijn in mijn borsten door de clozapine komen?

Vraag

Goedendag,

Ik gebruik clozapine en ben pas van 50 mg naar 62.5 mg gegaan. Na deze ophoging kreeg ik erg veel pijn in mijn borsten. Het ging weer weg maar nu heb ik het weer.

De huisarts voelt niks bijzonders. Kan de pijn door de clozapine komen?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste L.,

Wat naar dat je zoveel pijn hebt! Ik verwacht niet dat het door de clozapine komt, omdat die kans klein is.

Sommige antipsychotica kunnen een stijging geven van het hormoon prolactine, dat een rol kan spelen bij het ontstaan van pijnlijke of gevoelige borsten. Het risico hierop is bij bijvoorbeeld risperidon en haloperidol (of andere klassieke antipsychotica) groter dan bij middelen als clozapine, quetiapine en aripiprazol.

Bij clozapine is dit zeldzaam en bij aripiprazol komt het weinig voor en wordt dit middel soms juist toegevoegd aan antipsychotica die tot prolactine verhoging geleid hebben, omdat het bij veel mensen lijkt te kunnen zorgen voor prolactine verlaging.

Let wel: de bevindingen uit onderzoek betreffen groepsgemiddelden, er is dus altijd een kans dat een individu toch een klacht/bijwerking ervaart, ondanks dat dit bij de meeste mensen niet zo is.

Om uit te sluiten of de pijn mogelijk toch iets met een hormoonverandering (al dan niet door de medicatie) te maken zou kunnen hebben zou je, als de klacht blijft, jouw huisarts/behandelaar kunnen vragen om de prolactine spiegel te laten bepalen. Ook goed om te vragen naar andere mogelijke oorzaken van de pijn in je borsten. Het is een veel voorkomende klacht bij vrouwen.

Hartelijke groet,

Machteld

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Machteld Marcelis op 1 november 2021

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Clozapine
Medicatie
pijnklachten

Lees ook