Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik wat positiever tegen mezelf praten?

Vraag

Mijn gedachtengang is negatief. Ik praat in mezelf in termen als ‘wat voel ik me verschrikkelijk’, ‘oh, wat is het moeilijk’, en dan praat ik over mijn standaardgevoel. Ook met antidepressiva had ik dit gevoel. Ik ben nu bijna 50 en het lukt me nog steeds niet om dit positieve stemmetje te integreren.

Hoe kan ik wat positiever tegen mezelf praten?

Antwoord

Hey S.!

Goed dat je hier komt! Je kunt ook eventueel terecht bij de chat.

Het klinkt dus alsof je echt al een tijd worstelt met deze negatieve gedachten, en dat is echt lastig. Het is heel goed dat je op zoek bent naar manieren om positiever tegen jezelf te praten. Way to go, zeg maar. Het veranderen van die innerlijke stem is een proces, maar er zijn zeker stappen die je sowieso kunt nemen om het aan te pakken.

Allereerst, het lijkt erop dat je al een inzicht hebt in hoe je gedachten je gevoelens beïnvloeden. Dat is een heel belangrijk begin! Hier zijn een paar suggesties die je misschien kunt proberen:

Erken je gevoelens. Het is oké om je soms slecht te voelen. Probeer die gevoelens niet weg te stoppen, maar erken ze juist. Zeg tegen jezelf dat het oké is om je zo te voelen, maar dat het gevoel ook weer zal passeren.

Zoek naar triggers. Misschien zijn er specifieke dingen die deze negatieve gedachten triggeren. Probeer te ontdekken wat die triggers zijn en kijk of je daar iets aan kunt veranderen. Als je bijvoorbeeld merkt dat bepaalde situaties of mensen je stemming negatief beïnvloeden, probeer dan te bedenken hoe je hier anders mee om kunt gaan.

Therapie. Omdat je het hebt over onderliggende trauma’s of negatief zelfgevoel, kan het echt waardevol zijn om dit met een therapeut te verkennen. Traumatherapie, schematherapie, of Dialectische Gedragstherapie (DGT) kunnen je helpen om dieperliggende oorzaken van je negativiteit aan te pakken en nieuwe manieren te leren om met je gevoelens om te gaan.

Praktische technieken. Dagelijks oefenen met positieve affirmaties kan helpen. Begin je dag bijvoorbeeld met iets positiefs tegen jezelf te zeggen, hoe klein ook. Dit kan iets simpels zijn zoals “Vandaag kan ik dit aan” of “Ik ben het waard om me goed te voelen”. Schrijf het op en hang het ergens op waar je het vaak ziet.

Mindfulness en meditatie. Deze technieken kunnen je helpen meer bewust te worden van het moment en minder te blijven hangen in negatieve gedachten over het verleden of de toekomst. Apps zoals Headspace of Calm kunnen een goed startpunt zijn.

Wees geduldig met jezelf. Veranderen hoe je tegen jezelf praat, vooral als je dat al bijna 50 jaar op een bepaalde manier doet, kost tijd. Het is belangrijk om geduldig en lief voor jezelf te zijn. Elk klein stapje vooruit is een overwinning.

Je bent sowieso al heel goed bezig vind ik door hier aandacht aan te besteden en stappen te willen zetten. Het kan een tijd duren om je innerlijke stem te veranderen, maar met de juiste ondersteuning en technieken kun je leren om een vriendelijker, positiever gesprek met jezelf te voeren. Veel succes!

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 29 april 2024

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook