Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Zijn mijn klachten postpsychotische symptomen?

Vraag

Beste Clara Koek,

In april kreeg ik een terugval met twee weken psychose, na twee jaar vrij te zijn geweest van psychose en anderhalf jaar medicatievrij. Ik merk dat ik niet meer zo goed vooruit kan denken als vroeger, mijn energie is weg en alles wat ik wil doen voelt zo zwaar en ik heb nergens zin in.

Dit is zo moeilijk. Mijn verdriet wil ik vaak niet voelen en dan voel ik onrust en ga ik naar de keuken om wat te eten. Dat voelt dan voor even goed maar daarna voel ik me alleen maar slomer en stom. Het voelt als een neerwaartse spiraal waar geen oplossing voor is in de nabije toekomst.

Misschien helpt het als ik in oktober weer mijn Abilify afbouw. Misschien voel ik me dan minder lusteloos. Ik heb dan 6 maanden de medicatie gebruikt, een minimum om ‘voorbij’ de psychose te zijn en af te bouwen zegt mijn psychiater.

Mijn psychiater denkt dat mijn depressieve gevoelens niet door medicatie komen maar postpsychotische symptomen zijn. Heeft u daar verstand van en misschien nog tips om je beter te voelen na een terugval?

Vriendelijke groet,

D.

Antwoord

Beste D.,

Je schrijft dat je na anderhalf jaar zonder medicatie (was dit ook Abilify?) weer een psychose kreeg. Waren er bepaalde triggers of waarschuwingssignalen die volgens jou of mensen die je goed kennen een rol hebben gespeeld? Of kwam de psychose meer uit de lucht vallen naar jouw idee?

Voor de meeste mensen is leven met psychosegevoeligheid een persoonlijke zoektocht naar het ontwikkelen van mentale weerbaarheid en zelfkennis. En dat gaat ook vaak gepaard met teleurstellingen zoals jij die nu hebt meemaakt.

Ben je bekend met de WRAP (Wellness Recovery Action Plan)? Dit is een cursus gericht op herstelondersteuning, waarbij je met anderen onder begeleiding van ervaringsdeskundigen je persoonlijke plan maakt om je beter te gaan voelen. De deelnemers kunnen tips en ervaringen uitwisselen. Dingen delen en bij elkaar herkennen kan heel steunend zijn. Ook omgaan met verdriet en teleurstelling hoort daarbij, want dat is eigenlijk heel normaal bij een herstelproces.

In de tijd dat ik herstelde van psychose was dat er nog niet, maar ik heb de WRAP zelf gevolgd een aantal jaren terug en ook voor mij was het na al die jaren nog helend. Misschien kun je aan je psychiater vragen of hij/zij weet waar je de WRAP zou kunnen volgen. Kijk anders eens op:

https://www.psychosenet.nl/sociale-kaart/

Ik denk dat het lastig is te bepalen of je huidige klachten samenhangen met postpsychose of met de medicatie. Want ik kan mij voorstellen dat het allebei speelt. Abilify kan invloed hebben op je gevoelsleven en initiatiefverlies geven. Ik hoor dit vaker van cliënten. Maar ook herstellen van psychose, waarbij je brein overuren draait neemt echt tijd. Bijna altijd is er een periode energieverlies, concentratieverlies. Ik weet nog dat ik maanden erna nog geen boek kon lezen, alleen een klein stukje van de TV-gids. Maar dat herstelt meestal goed.

Geef jezelf de tijd, ook om te verwerken wat er gebeurd is. Kan je er goed met je psychiater over praten en heb je de indruk dat er echt goed naar je wordt geluisterd? Want jij kent jezelf het beste, en ook bijvoorbeeld je wens om weer af te gaan bouwen verdient de aandacht.

Je kan met je psychiater eens kijken naar:

https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Ik hoop dat je hiermee verder komt, en wens je succes!

Met hartelijke groet,

Clara Koek

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Clara Koek op 1 september 2021

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook