Main content

Vraag

Beste Jim,

Ik slik nu al vijf jaar geen Seroquel meer en alweer vijf jaar amisulpride, maar ik blijf moeite houden met afvallen. Ik neem ook nog een antidepressivum, namelijk clomipramine.

Wat is nu echt het probleem met antipsychotica waardoor je niet afvalt? Ik let op mijn voeding en sport erbij, en toch val ik niks af.

Ik ga nu met een nieuw middel, Saxenda, starten.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Hey J.,

Dank voor je vraag!

De amisulpride en de clomipramine kunnen beide dikmakend werken en elkaar daarin versterken.

Het mechanisme is dat je geen verzadiging meer voelt en daardoor onbewust meer gaat eten. Wat kan helpen is bijvoorbeeld kijken of de clomipramine nog nodig is, en of de amisulpride niet in een lagere dosis kan.

Een ander middel, zoals aripiprazol, kan minder dikmakend zijn.

Verder kun je proberen met een diëtist een gedetailleerde analyse te maken van input en output qua calorieën, om te kijken of er iets is wat je over het hoofd ziet.

Het is soms razend ingewikkeld, en erg frustrerend!!

Hoop dat je hier iets aan hebt!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 25 mei 2022
  • Deel deze pagina: