Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is het verstandig om psilocybine te gebruiken een week na afbouw van escitalopram?

Vraag

Beste Jim,

Ik ben escitalopram aan het afbouwen en verwacht 14 april daarmee klaar te zijn. Op 20 april zou ik deelnemen aan een reis met psilocybine, maar ik hoorde dat deze combinatie risicovol kan zijn.

Klopt dit of kan ik gewoon deelnemen hieraan als ik een week gestopt ben met escitalopram?

Bedankt.

Antwoord

Beste K.,

Dank voor je vraag!

Het afbouwen van een SSRI zoals escitalopram en het plannen van deelname aan een ervaring met psilocybine vereist zorgvuldige overweging en medisch advies. Er zijn inderdaad enkele potentiële risico’s verbonden aan het combineren van SSRI’s met psilocybine, evenals het kort na het stoppen met een SSRI deelnemen aan een psilocybine-ervaring.

SSRI’s werken door de hoeveelheid serotonine in de hersenen te verhogen, wat helpt bij het reguleren van stemming, angst en andere functies. Psilocybine werkt op een vergelijkbare manier in de hersenen, door invloed uit te oefenen op serotonine-receptoren, wat kan leiden tot veranderde perceptie en bewustzijn. Het combineren van SSRI’s en psilocybine kan theoretisch leiden tot een overstimulatie van serotonine-receptoren, wat het risico op een serotoninesyndroom zou kunnen verhogen, een potentieel ernstige toestand gekenmerkt door een teveel aan serotonine in de hersenen.

Bovendien kunnen SSRI’s de effecten van psilocybine beïnvloeden, wat leidt tot onvoorspelbare ervaringen. Dit kan variëren van een vermindering van de effectiviteit van psilocybine tot het intensiveren van de ervaring op onvoorspelbare manieren.

Een week na het stoppen met een SSRI kan nog steeds te kort zijn, afhankelijk van de halfwaardetijd van het medicijn en individuele factoren zoals je metabolisme en hoelang je de medicatie hebt gebruikt. SSRI’s kunnen nog steeds effecten hebben op je serotoninesysteem gedurende enige tijd na het stoppen met de medicatie, door de manier waarop ze de heropname van serotonine in de hersenen beïnvloeden.

Gezien deze potentiële risico’s en complicaties, is het essentieel om dit soort beslissingen te bespreken met je voorschrijver, voordat je deelneemt aan een psilocybine-ervaring. Deze kent je het beste en kent al je medicaties, ik kan niet een gericht advies geven op basis van deze info.

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 29 maart 2024

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Drugs en alcohol
Medicatie
psilocybine
SSRI

Lees ook