Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Veroorzaakt psychose hersenschade?

Vraag

Beste Dirk,

Op jullie website staat dat psychose geen hersenschade brengt. Ik heb een manische psychose van 6 maanden gehad en functioneer na 14 jaar nog ver onder mijn oude niveau. Hierdoor ben ik mijn werk verloren en nog meer.

Ook heb ik op andere sites gelezen dat psychose wel degelijk schade brengt. Ik geloof in mijn geval dat het wel invloed heeft. Tenzij men hersenschade en hersenverandering door psychose als verschillende diagnosen beschouwt.

Hoe zit het nu precies?

Alvast bedankt.

Antwoord

Er is onvoldoende bewijs dat psychose hersenschade veroorzaakt. Het is ook lastig te onderzoeken, of te bepalen welke onderzoeksvragen van belang zijn. Op groepsniveau wordt er met beeldvorming van alles gevonden, in diverse hersengebieden, maar vaak worden die afwijkingen dan niet gevonden in ander onderzoek.

Beeldvormend onderzoek van de hersenen heeft er tot nu toe niet aan bijgedragen dat we op individueel niveau iets over de diagnose kunnen bepalen. Neuropsychologisch onderzoek kan iets zeggen over het functioneren van de hersenen maar is niet op individueel niveau te relateren aan een oorzaak, of hersengebied.

Bij de meeste mensen die langdurende psychosen of herhaaldelijk psychosen (wat is een psychose?) hebben doorgemaakt zullen geen afwijkingen bij beeldvorming of neuropsychologisch onderzoek worden gevonden, bij sommigen wel degelijk.

Maar wat dan de oorzaak is? Is psychose een teken van (tijdelijk) dysfunctioneren van de hersenen? We zijn er bepaald nog niet uit.

Ik lees dat je allerlei middelen hebt gebruikt, die kunnen ook effect hebben (gehad) op hersenfunctioneren; de medicatie die je gebruikt ook.

De vraag of psychosen veroozaakt worden door hersenschade kun je beantwoorden met: soms wel. De vraag of psychosen hersenschade kunnen veroorzaken met: soms wel. In beide gevallen is het meestal niet aan te tonen.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Dirk Corstens op 8 januari 2023

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook