Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Psychose: Hevige bijwerkingen door stemmingsstabilisator, wat kan ik doen?

Vraag

Beste meneer van Os,

Ik sukkel al van mijn 13de met een depressie en psychose. Daarbij kwam dat ik vanaf dan ook nooit meer goed heb kunnen slapen, steeds overactief. Vanaf mijn 15de ontwikkelde ik anorexia om om te gaan met de stemmen en mensen die ik zag. Ondertussen, na vele opnames in de psychiatrie ben ik nog steeds last blijven hebben van stemmen en soms ben ik zodanig euforisch dat de stemmen me juist erg positieve dingen zeggen. O.a. Dat ik uitgekozen ben om met mijn superkrachten de wereld te beschermen van spionnen. Dan verblijf ik in een erg kleurrijke wereld, terwijl hij soms zo grijs ziet.

Ik neem een depot van fluanxol 80mg om de 3 weken en Wellbutrine. Ik heb al vaak moeten proberen om een stemmingsstabilisator te nemen maar de bijwerkingen zijn te erg. Ik blijf worstelen en schommelen van de ene hoogte naar de laagte. Ik zie het leven niet meer zitten.

Is het dan zo erg om me gewoon in mijn hoogte te laten? Ik mis het. Mijn hulpverlening weet het ook niet meer met me.

Wat kan ik doen?

Antwoord

Beste A,

Jeetje, je hebt heel wat achter de rug. Indrukwekkend en wat goed dat je je weg hebt gevonden naar het online spreekuur!

Wat ik zou willen suggereren is het volgende:

1. Er zijn inderdaad mensen met bipolaire gevoeligheid die leren om zachtjes in de hypomane fase te blijven verkeren – maar makkelijk is het niet, zeker niet als er allerlei andere dingen bij komen zoals stemmen, eetproblemen en frequent op en neer gaan in de stemming.

2. Om beter met je onderliggende bipolaire gevoeligheid te leren omgaan en minder medicatie te hoeven gebruiken denk ik dat je zou ten eerste zou kunnen profiteren van een stemmenhoordersgroep – zodat je beter met de stemmen kan omgaan – of ze nou positief of negatief zijn. Dit gaat vaak heel goed in een groep van mensen die ook stemmen horen. Wat willen de stemmen van je? Wie is de baas? Wat zit er achter? Dat soort dingen. Vaak gaat de stemming beter worden als de stemmen beter gekanaliseerd kunnen worden.

3. Verder denk ik is het belangrijk om echt te proberen de slaap te reguleren. Als er iets is dat de bipolaire stemmingsgevoeligheid prikkelt, dan is het wel de slaap. Niet met pillen, liefst, maar met andere technieken zoals mindfulness en luister-boeken. Naast de slaap is natuurlijk een zeer strak gereguleerd levensritme het beste.

4. Verder denk ik dat het de moeite waard is om een second opinion te zoeken bij een academisch centrum of er toch niet een mogelijkheid is om een lage dosis lithium te proberen – in plaats van de fluanxol – voor de bipolaire gevoeligheid. Net genoeg om niet te veel gedempt te worden, geen bijwerkingen te hebben, en de depressie op een afstand te houden. Waarom lukte het niet met de lithium? Wat gebeurde er?

5. Ook denk ik aan psychotherapie – is dat al geprobeerd? Zijn er dingen waaraan je zou willen werken? Ken je de combinatie van interpersoonlijke psychotherapie in combinatie met regulatie van je dagelijkse levensritme (op onze website te vinden ook).

Aan dit soort dingen denk ik in eerste instantie. Let me know!

Groet en succes Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

bijwerkingen
Medicatie
Psychosegevoeligheid

Lees ook