Main content

Vraag

Onze zoon is rond zijn 14e levensjaar begonnen met blowen, hij is nu 32. Ongeveer drie jaar geleden is hij met een crisis opgenomen i.v.m. een psychose, waarschijnlijk door persoonlijke problemen in combinatie met blowen. Hij dacht dat hij Jezus was en wilde de wereld redden. Hij heeft tijdens die opname niet verteld dat hij blowde en wij wisten dat toen ook nog niet. Na twee weken werd hij ontslagen uit de kliniek en is hij weer verder gegaan met blowen.

Nu is hij vier dagen geleden in één keer gestopt hiermee maar sinds twee dagen weer helemaal psychotisch. Hij denkt dat hij opgehaald en gemarteld wordt omdat hij grote fouten heeft gemaakt en dat als ze hem niet kunnen vinden, ze ons (ouders, broer en honden) komen halen. Onze zoon is een zorgmijder, wil niets met artsen en medicatie te maken hebben.

Graag willen wij weten hoe lang zoiets kan duren en ook willen wij graag tips hebben om hiermee om te gaan.

Antwoord

Dat spijt me te horen.

Onze website staat vol met tips hoe hier mee om te gaan!

Belangrijk is het volgende:

1. Is er gevaar voor hem of anderen - in een psychose kan alles heel anders lijken en kunnen mensen dingen doen die voor hen logisch lijken in de psychose maar een catastrofaal effect kunnen hebben?

2. Heb je de huisarts in ieder geval ingelicht en gevraagd te komen kijken of in ieder geval om jullie tips te geven? Soms kan de huisarts een beetje medicatie achterlaten die hij misschien bereid is te nemen in de veiligheid van de thuissituatie waardoor de psychose kan gaan liggen?

3. Heb je je netwerk ingeschakeld om te helpen: broers en zussen, ooms en tantes, neven en nichten - mensen die hij vertrouwt en die kunnen helpen de psychose te kanaliseren....

4. Heb je je grenzen goed bepaald? Weet je tot hoever dit kan gaan voordat je de ggz crisisdienst gaat inschakelen via de huisarts? Zijn jullie het hier over eens samen?

5. Probeer niet meer te doen dan er te zijn voor hem, contact te maken, de relatie te bewaren. Ga niet in discussie, ga geen ruzie maken, laat hem gerust rare dingen zeggen, ga er niet tegenin, probeer hem niet te overtuigen. Probeer te normaliseren. Eten, drinken, TV kijken, etc.

Heel veel sterkte,

Groet Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie voor naasten:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 57
Beantwoord door: Jim van Os op 6 juni 2019
  • Deel deze pagina: