Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat te doen bij psychose als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel?

Vraag

Beste Jim,

Mijn 88-jarige moeder heeft een maand geleden een grote hersenbloeding gehad (rechts achter). Een kwart van haar hersenen is aangedaan.

Fysiek knapt zij op maar cognitief en psychiatrisch gebeurt er van alles. Momenteel verblijft ze op een revalidatieafdeling van een verpleeghuis. Ze is wisselend helder, er zijn goede momenten maar vaak verkeert zij in een soort psychotische toestand.

Wat is wijsheid in deze? Zou een ouderenpsychiater nog iets kunnen toevoegen door bijvoorbeeld het voorschrijven van medicatie? Heeft medicatie überhaupt nut als een ‘psychose‘ veroorzaakt wordt door niet-aangeboren hersenletsel?

Ben heel benieuwd naar uw reactie.

Antwoord

Beste G.,

Dank voor je bericht, wat naar voor je moeder…

Ze heeft waarschijnlijk een (subchronisch) delier, dat is een toestand van verlaagd bewustzijn in het kader van een brein dat de boel niet meer bij elkaar kan houden.

De ouderenpsychiater kan dan soms een klein beetje Haldol geven, maar met tijd, aandacht, veel licht en heldere omgeving met herkenbare mensen kan het ook vanzelf beter worden…..

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 24 augustus 2022

Gerelateerd

Meer over

delier
Psychosegevoeligheid

Lees ook