Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is mijn psychose veroorzaakt door de medicatie?

Vraag

Dag Ralph,

Onlangs heb ik een psychose gehad, mijns inziens als gevolg van chemotherapie, dexamethason en Lyrica.

De psychose is niet behandeld met medicatie omdat ik dat niet wilde uit angst voor bijwerkingen en verslaving.

Internist schreef in brief: Lyrica; bijwerkingen psychisch?

Nu ben ik echter wel somber.

Is de psychose veroorzaakt door de medicatie en is dit daardoor eenmalig?

Is behandeling nodig?

Ik ben namelijk bang voor jarenlange behandeling. Misschien is het belangrijk om te vermelden dat mijn zus een bipolaire stoornis heeft.

Vriendelijke groet,

H.

Antwoord

Beste H.,

Medicijnen kunnen inderdaad psychotische verschijnselen veroorzaken. Meestal kijk je dan of er een duidelijk verband is tussen het geven van die medicijnen en het optreden van de psychische klachten. Zeker als iemand nooit eerder dergelijke klachten heeft gehad, ligt een verband voor de hand. In zo’n geval mag je verwachten dat de klachten verdwijnen als de medicatie wordt gestopt.

Somberheid is natuurlijk iets anders dan psychotische verschijnselen, en kan vele oorzaken hebben. Een lichamelijke ziekte, zeker een ernstige ziekte waarvoor je kennelijk chemotherapie nodig had, kan somberheid in de hand werken.

Dat je zus een bipolaire stemmingsstoornis heeft, betekent weliswaar dat je mogelijk iets gevoeliger bent voor depressiviteit dan de gemiddelde Nederlander, maar dat doet er onder deze omstandigheden eigenlijk niet toe.

Als de somberheid aanhoudt terwijl je lichamelijk alweer aan het herstellen bent zou ik dit nog eens met de (huis)arts bespreken om de aard van die klachten verder te onderzoeken.

Ik hoop dat de chemo goed heeft gewerkt en je voorspoedig zult herstellen.

Veel sterkte de komende tijd.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 24 september 2020

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
Verslavingsgevoeligheid

Lees ook