Main content

Vraag

Beste Jim,

Ik ben iemand die gevoelig is voor paniekaanvallen en ik heb dan ook angst om psychotisch te worden. Tijdens zo’n paniekaanval ervaar ik controleverlies en ik haal dit gevoel en een psychose denk ik door elkaar.

Ik heb ooit eens een heel hevige paniekaanval gehad na het roken van wiet.

Hoe weet ik of ik psychosegevoelig ben of angstgevoelig?

Ik heb nog nooit stemmen gehoord of dingen gezien die er niet waren ofzo, maar ik ben zo bang dat het me ooit zal overkomen.

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Met vriendelijke groeten.

Antwoord

Beste A.,

Angst om gek te worden is klassiek voor..... angst en paniek.

Het heeft niets met psychosegevoeligheid te maken - dat werkt echt heel anders!

Begrijp dat je angstig bent. Echter de behandeling voor angst is om de angst langzaam steeds meer in het gezicht te leren kijken, het niet meer te vermijden maar het te omarmen.

Dit kost tijd en moeite, maar levert goede resultaten. Het gaat er eigenlijk om dat je de angst minder machtig en dwingend leert maken, en meer voor jezelf gaat opkomen.

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 23 juni 2021
  • Deel deze pagina: