Main content

Vraag

Beste Jim,

Mijn zoon van 19 heeft last van psychose en wil liever geen medicijnen. Hulp door middel van gesprek of TCM (Traditionele Chinese geneeskunde) heeft zijn voorkeur.

Momenteel is hij onder behandeling bij Jeugdhulp maar we komen niet verder.

Heeft u advies?

Alvast bedankt.

 

 

Antwoord

Hey I.,

Dank voor je bericht. Je vraag is een beetje breed - als je de psychose via gesprekken wil aanvliegen moet er wel een minimaal inzicht zijn om de psychose 'bespreekbaar' te maken en te kanaliseren.

Alternatieve benaderingen kunnen zeker helpen maar worden niet aangeboden in de ggz. Wel dingen als meditatie en mindfulness.

Veel hangt af van de diepte van zijn psychose, de mate waarin de psychose het gedrag beïnvloedt, zijn motivatie om behandelingen te volgen en de mate van wilsbekwaamheid c.q. beslisbekwaamheid.

Soms kan kortdurend gebruik van medicatie een zegen zijn omdat het iemand net genoeg uit de psychose haalt om met psychotherapie verder te gaan. Dus ik zou het niet a priori afwijzen....

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

 

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 14 februari 2021
  • Deel deze pagina: