Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Mijn psychosegevoelige zoon wil geen medicijnen, wat zijn de mogelijkheden?

Vraag

Beste Jim,

Mijn zoon van 19 heeft last van psychose en wil liever geen medicijnen. Hulp door middel van gesprek of TCM (Traditionele Chinese geneeskunde) heeft zijn voorkeur.

Momenteel is hij onder behandeling bij Jeugdhulp maar we komen niet verder.

Heeft u advies?

Alvast bedankt.

 

 

Antwoord

Hey I.,

Dank voor je bericht. Je vraag is een beetje breed – als je de psychose via gesprekken wil aanvliegen moet er wel een minimaal inzicht zijn om de psychose ‘bespreekbaar’ te maken en te kanaliseren.

Alternatieve benaderingen kunnen zeker helpen maar worden niet aangeboden in de ggz. Wel dingen als meditatie en mindfulness.

Veel hangt af van de diepte van zijn psychose, de mate waarin de psychose het gedrag beïnvloedt, zijn motivatie om behandelingen te volgen en de mate van wilsbekwaamheid c.q. beslisbekwaamheid.

Soms kan kortdurend gebruik van medicatie een zegen zijn omdat het iemand net genoeg uit de psychose haalt om met psychotherapie verder te gaan. Dus ik zou het niet a priori afwijzen….

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 14 februari 2021

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Psychosegevoeligheid

Lees ook