Main content

Vraag

Beste meneer van Os,

Kunnen psychosen ook ontstaan door een tekort aan serotonine?

En zo ja, wat is mogelijkerwijs de rol van serotonine in de dopamine hypothese?
Of is er nauwelijks iets over bekend?

Vriendelijke groeten,

B.

Antwoord

Beste B.,

Als je het menselijk serotonine of dopamine systeem chemisch manipuleert kan er zeker een psychose ontstaan - maar ook depressie, angst of andere mentale staten.

Maar dit kun je niet omdraaien: chocola maakt sommige mensen heel gelukkig, maar dat betekent niet dat het natuurlijke gevoel van geluk wordt veroorzaakt door een chocolacentrum in het brein!

We weten het dus niet....

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 20 juli 2021
  • Deel deze pagina: