Main content

Vraag

Beste Jim,

Hoe denk jij over de dopamine-hypothese als verklaring voor het concept van psychose?

Klopt het dat de dopamine-hypothese het protocol van de klinische psychiatrie onderbouwt?

Heeft het zin om de menselijke geest door middel van therapie te genezen?

Groet,

J.

Antwoord

Beste J.,

De dopamine-hypothese is slechts een hypothese - er zijn wat aanwijzingen, zoals op onze website beschreven - maar in hoeverre het echt psychosegevoeligheid kan verklaren of mediëren weten we simpelweg niet.

De dopamine-hypothese is niet een onderbouwing voor protocollen in de praktijk. Protocollen zijn gebaseerd op 'randomised controlled trials' (gerandomiseerd onderzoek met controlegroep) - die overigens ook niet altijd even eenduidig te interpreteren zijn.

Als een hulpverlener kan genezen moet hij het zeker doen, alleen zo werkt het meestal niet in de ggz. Hulpverlening in de ggz is de persoon en zijn omgeving bijstaan bij een moeilijk en persoonlijk leertraject van hoe je ding te doen, ondanks meer dan gemiddelde psychische gevoeligheid.

Hope this helps!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 19 maart 2021
  • Deel deze pagina: