Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is de dopamine-hypothese een goede verklaring voor psychose?

Vraag

Beste Jim,

Hoe denk jij over de dopamine-hypothese als verklaring voor het concept van psychose?

Klopt het dat de dopamine-hypothese het protocol van de klinische psychiatrie onderbouwt?

Heeft het zin om de menselijke geest door middel van therapie te genezen?

Groet,

J.

Antwoord

Beste J.,

De dopamine-hypothese is slechts een hypothese – er zijn wat aanwijzingen, zoals op onze website beschreven – maar in hoeverre het echt psychosegevoeligheid kan verklaren of mediëren weten we simpelweg niet.

De dopamine-hypothese is niet een onderbouwing voor protocollen in de praktijk. Protocollen zijn gebaseerd op ‘randomised controlled trials’ (gerandomiseerd onderzoek met controlegroep) – die overigens ook niet altijd even eenduidig te interpreteren zijn.

Als een hulpverlener kan genezen moet hij het zeker doen, alleen zo werkt het meestal niet in de ggz. Hulpverlening in de ggz is de persoon en zijn omgeving bijstaan bij een moeilijk en persoonlijk leertraject van hoe je ding te doen, ondanks meer dan gemiddelde psychische gevoeligheid.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 19 maart 2021

Gerelateerd

Meer over

dopamine
Psychosegevoeligheid

Lees ook