Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan je een psychotische ervaring een plekje geven?

Vraag

Hoe kan iemand zijn psychotische ervaring een plekje geven?

Als een episode in je leven die definieert wie je bent, of juist het tegenovergestelde?

Antwoord

Beste Anoniem,

Dank voor je vraag!

Dat is heel persoonlijk en iets dat je gaandeweg moet uitvinden in het kader van je herstelproces.

Voor veel mensen heeft het doorgemaakte in de psychose uiteindelijk betekenis in relatie tot hun persoon, hun leven en ontwikkeling.

Het vinden van die betekenis en ervan leren, en zelfs weerbaar worden, komt dan ongeveer neer op “het een plekje geven”.

Andere mensen zien het als een crisis die zich manifesteerde naar aanleiding van een reeks stressoren en omstandigheden waardoor de persoon verstrikt dreigde te raken en eigenlijk niet anders kon dan een vlucht in de waanzin nemen. Dit kan maken dat de persoon voortaan ervoor waakt om niet weer in dergelijke omstandigheden te komen. Dit is dan hun manier om het een plekje te geven.

Weer andere mensen komen tot een verhaal dat ze een psychosegevoeligheid hebben en dat ze hiermee rekening moeten houden om de dingen te doen in het leven die ze willen.

En zo zou ik nog een hele tijd kunnen doorgaan – het is voor iedereen anders en combinaties zijn mogelijk.

Ik zou niet kiezen voor “een episode die je definieert” – dat veronderstelt dat de persoon vereenzelvigd wordt met de psychose, hetgeen niet echt helpt volgens mij!

greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 19 mei 2020

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook