Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is er qua effectiviteit verschil in de vorm waarin medicijnen worden toegediend?

Vraag

Is het mogelijk dat er een groot verschil bestaat in de vorm van toediening van medicatie en het effect?

Ik heb Cisordinol in tabletvorm, druppelvorm en in depotvorm ervaren. Druppels hadden nauwelijks effect op mij, bij injecties waren grote hoeveelheden nodig voordat ik erop reageerde. Alleen tabletten die ik oraal neem zetten zoden aan de dijk, waardoor ik toekan met een erg lage dosis.

Het is mij opgevallen dat bij de toediening van druppels door verpleegkundigen, de grootte van de druppels telkens enorm verschilde. Dat lijkt mij niet wenselijk. De depotinjecties vond ik verschrikkelijk, daaronder heb ik echt geleden. Bovendien had ik het idee dat de injecties niet echt werkten.

Is het uiteindelijke effect van de toedieningsvorm per individu verschillend?

Zijn er mensen bij wie druppels en injecties minder goed werken?

Antwoord

Beste L.,

Er zijn zeker berichten van mensen voor wie dit in sterke mate het geval was, en ook artsen en apothekers zijn hiermee bekend.

Theoretisch zou het niet mogen uitmaken welke vorm je neemt, maar het is een ervaringsfeit dat het voor sommige mensen wel degelijk uitmaakt.

Soms heeft het iets te maken met een specifieke absorptiekwestie in het lichaam – afhankelijk van de vorm – of met een hulpstof die alleen in een bepaalde vorm te vinden is, maar een echte verklaring is er meestal niet.

Hope this helps,

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 29 juli 2022

Gerelateerd

Meer over

depot
Medicatie

Lees ook