Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

quetiapine-verlaagde-weerstand-coronavirus?

Vraag

Beste Jim van Os,

ik heb deze vraag al aan de huisarts gemaild begin vd week maar denk dat zij geen tijd heeft te antwoorden.

Ik slik quetiapine 100 mg XR/dag (tegen overprikkeling, was aan het afbouwen maar houd het nu maar even zo.

Ooit begon de huisarts over mogelijk verlaagde weerstand bij het gebruik van quetiapine en nu met het coronavirus zou ik graag willen weten of dit voor mij zou kunnen gelden.

Is dit effect op de weerstand ook mogelijk/waarschijnlijk bij de dosering die ik slik?

En: ik slik dit al een paar jaar (eerst 150 mg XR). In die jaren heb ik niet gemerkt dat ik vaker/erger ziek werd van verkoudheid/griep. Wel had ik eerdere jaren vaak kortstondig een grieperig gevoel, maar dat leek meer samen te hangen met overprikkeling (ik heb autisme). En duurde steeds maar kort (1 dag ofzo). Dit heb ik al een tijd niet meer gehad.

Zonder bloedonderzoek is het misschien moeilijk hier iets over te zeggen? Maar ik probeer dus een beeld te krijgen van de kans dat mijn weerstand verlaagd is zodat ik daar rekening mee kan houden.

Met vriendelijke groet,

Antwoord

Beste PsychoseNet Vragensteller,

Gezien je (relatief jonge) leeftijd en verdere (goede) gezondheidstoestand heb je niets te vrezen van 100mg quetiapine XR in relatie tot immuunrespons en corona.

Beste groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 15 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Medicatie
Quetiapine

Lees ook