Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat zijn mijn rechten als ik mijn eigen afbouwpad wil volgen?

Vraag

Al 25 jaar gebruik ik een antipsychoticum. Ik wil de ondergrens voor optimaal functioneren en zo min mogelijk bijwerkingen onderzoeken via zeer geleidelijke afbouw over meerdere jaren. Mijn behandelaars willen niet meer dan 25% verlagen toestaan.

Welke wettelijke rechten heb ik als ik meer zou willen verlagen?

Moet ik volgzaam zijn of kan ik de grens verleggen?

Antwoord

Hey H.,

In Nederland, onder de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO), heb je het recht om samen met je zorgverlener te beslissen over je behandeling. Dit betekent dat je actief betrokken moet worden in het besluitvormingsproces en dat je voorkeuren en wensen moeten worden overwogen.

Wilsbekwaamheid is hierbij een belangrijke factor. Als je wilsbekwaam wordt beschouwd, heb je het recht om te beslissen over je eigen behandeling, inclusief het aanpassen van de dosering van je medicatie. Als je het niet eens bent met het voorstel van je zorgverlener, kun je dit bespreken en samen zoeken naar een oplossing. Als je wilsbekwaam bent, kun je niet worden gedwongen een behandeling te ondergaan of voort te zetten tegen jouw wil.

Het is belangrijk om deze wensen te bespreken met je behandelaar en samen tot een besluit te komen dat rekening houdt met jouw gezondheid en welzijn. Als je het gevoel hebt dat je wensen niet worden gehoord, kun je overwegen om een second opinion te vragen bij een andere zorgverlener.

Ik ga er hierbij van uit dat je niet een maatregel hebt onder de Wet verplichte ggz.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 29 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Medicatie

Lees ook