Main content

Vraag

Goedendag,

Ik gebruik nu ongeveer 18 jaar antipsychotica en ik heb ongeveer 10 jaar diabetes type 2.

Wat zit er in antipsychotica dat diabetes kan veroorzaken? Ik ben veel met mijn gezondheid bezig. Ik wil graag afvallen en mijn bloedsuikerspiegel in balans hebben, maar dat gaat moeizaam wat ik ook probeer. Ik eet gezond en sport regelmatig.

Wat is uw advies? Ik krijg een halve dosis Abilify maintena.

Met vriendelijke groet.

M.

Antwoord

Hey M.,

Dank voor je vraag. Geweldig dat je met een halve dosis genoeg hebt, klinkt bemoedigend.

Het mechanisme van het risico op suikerziekte bij antipsychotica is niet precies bekend. Het meest waarschijnlijke mechanisme is dat de suikerziekte in de hand wordt gewerkt door het dikmakende effect van antipsychotica. Het is dus zaak vooral veel aandacht te besteden aan lifestyle - te weten bewegen, voeding, slaap, sociale interactie, niet roken, geen alcohol, meditatie - zodanig dat je niet aankomt in gewicht op de antipsychotica.

Als het niet lukt om af te vallen kan het nuttig zijn om een diëtist te raadplegen. Heel veel mensen kunnen afvallen met een diëtist waar het hen alleen niet lukte.

Als laatste kun je overwegen om met de arts te bespreken of de antipsychotica nog nodig zijn en of je niet kunt denken aan nog verder afbouwen en eventueel zelfs stoppen. Dit brengt natuurlijk risico's met zich mee, maar diabetes brengt ook risico's met zich mee....

Hope this helps, succes!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 19 december 2021
  • Deel deze pagina: